Spm. nr. S 3365 - besvaret 28/04-2004

7) Til fødevareministeren af:
Høgni Hoydal (TF):
»Hvad vil ministeren gøre for at lovliggøre indførsel til Danmark af grønlandske og færøske madvarer, således at herboende grønlændere og færinger opnår samme adgang til deres nationale fødevarer, som de har, når de opholder sig i Grønland og på Færøerne?«

Skriftlig begrundelse

Den 1. januar 2003 ændredes EU-reglerne for privates indførsel af mad fra tredjelande.
     Det betyder, at de færøske og grønlandske borgere, der lever i Danmark, på grund af EU er blevet frataget retten til at importere og dermed spise den mad, som er del af deres tradition og identitet.
     På grund af EU's veterinære regler er det forbudt at importere kødet fra de dyr, der fanges og slagtes på Færøerne og i Grønland, til Danmark. Man har alene opnået den løsning, at man kan få 5 kg tilsendt privat, hvis man er så heldig at have familie eller venner, der kan sørge for det.
     Færøske og grønlandske foreninger er dermed forhindret i at importere nationale madvarer til fælles begivenheder. Selv ikke de grønlandske og færøske huse i Danmark må importere og handle med de produkter, naturen giver grønlændere og færinger, hvis de ikke når gennem et slagteri inden for 24 timer. Et åbenlyst absurd krav i Grønland og på Færøerne.
     Statsminister Anders Fogh Rasmussen sagde under Folketingets åbningsdebat den 3. oktober 2003 som svar på Lars-Emil Johansens opfordring til statsministeren om at sikre, at herboende færinger og grønlændere frit kan købe deres fødevarer her i landet, at »fødevareministeren forventer, at der kan være en løsning inden årets udgang, hvor vi inden for EU's regler vil kunne give herboende grønlændere og færinger bedre muligheder for import af fødevarer hjemmefra«.

Høgni Hoydal (TF):
Den 1. januar i sidste år ændrede EU reglerne for privates indførsel af mad fra tredjelande. Det betyder så også, at de færøske og grønlandske borgere, der lever i Danmark, på grund af EU er blevet frataget retten til at importere de madvarer, som man nu har som en del af sin identitet på Færøerne og i Grønland. Det er altså blevet forbudt på grund af EU's veterinære regler at importere kød til Danmark, der er fanget og slagtet i Grønland, og kravet er jo, at det skal have været igennem et godkendt slagteri inden for 24 timer, hvilket er et meget absurd krav til de fangstmetoder, som man har på Færøerne og i Grønland. Dermed er også færøske foreninger og andre forhindret i at kunne importere. Og derfor er spørgsmålet: Hvad vil ministeren gøre for at lovliggøre indførsel i Danmark af disse produkter?

Fødevareministeren (Mariann Fischer Boel):
Fra Fødevareministeriets side er der faktisk over de sidste par år gjort en ihærdig indsats for at sikre, at private får mulighed for at indføre fødevarer fra Færøerne og Grønland, og det samarbejde er sket i et tæt samarbejde mellem de færøske og de grønlandske foreninger og organisationer.
     Nu skal vi jo huske, at situationen er den, at Færøerne og Grønland ikke er medlem af EU og derfor i den sammenhæng, altså sammenhængen med handel med fødevarer, bliver betragtet som tredjelande. Men fordi Grønland og Færøerne også er en del af rigsfællesskabet, og at landene i øvrigt har en høj zoosanitær status, er det lykkedes for Fødevareministeriet at bevare en særstatus for landene i forbindelse med muligheden for privat indførsel.
     Fødevareministeriet har bl.a. taget initiativ til, at der er blevet nedsat en arbejdsgruppe med deltagere fra det færøske og det grønlandske landsstyres administrationer. Arbejdsgruppen har vurderet, hvordan vi gav nogle gode muligheder for, at herboende færinger og grønlændere kunne få deres nationale fødevarer ind i landet. Arbejdsgruppen har færdiggjort den rapport, der hedder »Proviantrapporten«, og en del af de anbefalinger, som den rapport mundede ud i, er nu indarbejdet i den nye bekendtgørelse, som træder i kraft her den 1. maj i år.
     Vi har også i slutningen af marts, den 31. marts, afholdt et stort informationsmøde for at orientere om reglerne. På det møde deltog repræsentanter både fra det færøske og det grønlandske landsstyre. Der var også repræsentanter for foreninger, for forskellige huse og patienthjem.
     De tilbagemeldinger, vi har fået i den her sag, har langt overvejende været positive. Og det er ministeriets opfattelse, at der er en generel tilfredshed med de regler, som man er nået frem til. Det skyldes ikke mindst, at reglerne faktisk bliver forbedret her fra den 1. maj og ikke forringet, som hr. Hoydal mener.
     F.eks. bliver det her fra den 1. maj muligt at modtage 5 kg lammekød. I dag er det ifølge reglerne faktisk kun muligt at modtage 1 kg. Og noget, der måske er meget vigtigt, synes jeg i hvert fald, er, at de grønlandske og færøske foreninger nu får mulighed for at fungere som mellemled i forbindelse med den private indførsel til herboende færinger og grønlændere.

Kl. 14.00

Høgni Hoydal (TF):
Jeg er da glad for, at der er sket fremskridt på området, og det anerkender jeg, også i den nye forordning, der er kommet. Det er jo muligt nu for de færøske og de grønlandske foreninger at arrangere, at man kan importere større partier madvarer.
     Som jeg har forstået det, og det kan ministeren måske bekræfte, skal man altså, hvis man skal holde en større begivenhed i Danmark, importere det i 5-kilos-pakker, og så skal det være navngivet til enkeltpersoner, der er med. Men bortset fra alt det bureaukrati, som er omkring det, så anerkender jeg den indsats, der er gjort.
     Det, jeg så ville spørge ministeren om, er: Er der også mulighed for på længere sigt i det arbejde, der kommer til at foregå videre, at de færøske og grønlandske huse også direkte kan importere disse madvarer og så sælge dem videre til færinger og grønlændere i Danmark?

Fødevareministeren (Mariann Fischer Boel):
Når jeg i særdeleshed hæftede mig ved, at foreningerne får mulighed for at agere i det her marked, så er det simpelt hen sådan, at foreningerne nu kan bestille lagre hjem af de her 5-kilos-pakker, og de kan så udleveres til medlemmerne af foreningen, som hr. Hoydal også siger, i forbindelse med, at der måske skal være et eller andet arrangement blandt nogle af de herboende grønlænderne. Medlemmerne kan så få udleveret denne her 5-kilos-pakke, hvis det nu f.eks. er lammekød, vi snakker om.
     Så vil jeg godt understrege, at det ikke er et krav, at de her pakker skal være forudbestilt af bestemte personer, så det giver da i hvert fald den fleksibilitet, som jeg også hører hr. Hoydal efterspørger, at det ikke er sådan, at der skal stå et bestemt navn uden på pakken. Jeg mener, at det er en god dansk foreningsmodel, som i øvrigt også var en del af proviantgruppens anbefalinger.

Høgni Hoydal (TF):
Det glæder mig, at det vil være muligt at undgå det helt store bureaukrati i denne her sammenhæng.
     Men jeg vil gerne følge op på mit spørgsmål: Altså vil der også videre arbejdes for, at man får mulighed for direkte at importere og sælge det videre fra de færøske og grønlandske huse? Det ville jo være en stor fordel for de mange færinger og grønlændere, der er i Danmark, og som ikke kan få tilsendt disse produkter fra venner og bekendte.

Fødevareministeren (Mariann Fischer Boel):
Jeg har haft lejlighed til ved besøg i forbindelse med Nordisk Råds møde i Grønland sidste år at have en drøftelse med den daværende landbrugsminister, Hans Enoksen, om mulighederne for at få lavet en veterinæraftale, for det er jo det, der vil være nødvendigt, hvis vi skal gå det skridt videre, som jeg hører hr. Hoydal efterspørger.
     Jeg bliver bare nødt til at sige, at der er meget, meget stor opmærksomhed fra de andre EU-landes side på import af fødevarer fra tredjelande. Sagen var jo den, at grunden til, at man fik mund- og klovsygeepidemi i England, viste sig at være import af fødevarer fra tredjelande. Derfor bliver vi holdt under skarp observation af Kommissionen i denne specifikke sag.
     Men jeg vil godt sige til hr. Hoydal: Selvfølgelig skal det ikke fra dansk side skorte på at gøre en indsats for at få sådan en veterinæraftale på plads, og den har både Udenrigsministeriet og Fødevareministeriet også gjort i den forbindelse.

Fjerde næstformand (Margrete Auken):
Så er det hr. Keld Albrechtsen som medspørger.

Keld Albrechtsen (EL):
Er det ikke sådan i EU, at der har man et såkaldt proportionalitetsprincip, altså at der skal være et rimeligt forhold mellem de foranstaltninger, man træffer, og så formålet med dem, og formålet med den veterinærkontrol ved EU's ydre grænser har jo aldrig været, at man skulle holde lige præcis de her produkter ude. Har jeg ikke ret i, at lige præcis med disse her fødevarer, som skal bruges i de færøske og grønlandske huse, er der i realiteten ikke risiko for spredning af f.eks. kogalskab? Jeg tror i hvert fald, at det er en begrænset mængde køer, man opdrætter i Grønland. Det er jeg ikke ekspert i, men det tror jeg i hvert fald, og hvis der derfor overhovedet ikke er noget rimeligt forhold mellem disse regler og så den konkrete sag, ja, så burde det vel være til at finde en ubureaukratisk løsning, der også kunne hjælpe husene.

Fødevareministeren (Mariann Fischer Boel):
Jeg mener faktisk, at man har fundet en afbalanceret model, der også tager hånd om det proportionalitetsprincip, som hr. Keld Albrechtsen nævner.

Kl. 14.05

     De huse har faktisk mulighed for at hjemtage et antal af de her 5-kilos-pakninger, have dem liggende, sådan at folk, der kommer og beder om dem enten til et privat arrangement hjemme hos dem selv eller til et fælles arrangement, kan komme og hente de her pakker.
     Derudover er der selvfølgelig mulighed for, at alle, der har tilknytning til Grønland, kan modtage de her pakker med 5 kg, og de behøver ikke at være fabrikeret på et slagteri, de kan også være lavet hjemme.
     Så jeg synes, at man har fundet en fornuftig løsning med de begrænsede muligheder, som jeg erkender der er, når man modtager fødevarer fra et tredjeland.

Keld Albrechtsen (EL):
Som jeg har forstået det, så mangler der altså det sidste skridt, nemlig at man også i f.eks. et cafeteria vil være i stand til at sælge det. Jeg har forstået det sådan, at det er det problem, som er uløst.
     Hvis det er sådan, at man er med på, at det er fuldt forsvarligt, for tingene skal selvfølgelig være forsvarlige, det er jeg helt enig med ministeren i, at sende disse 5-kilos-pakker, så må det også være forsvarligt i et grønlandsk eller færøsk hus, hvor foreningerne også er, at have mulighed for at sælge det i et cafeteria.
     Det er bare det, jeg mener, for så vidt jeg har forstået, ville det være en løsning af problemet.

Fødevareministeren (Mariann Fischer Boel):
Den gruppe, der blev nedsat, proviantgruppen, er kommet med nogle forslag, og de er nu blevet indarbejdet i den bekendtgørelse, som træder i kraft her fra 1. maj. Det er min klare opfattelse, at de regler, de muligheder, som den bekendtgørelse giver, i hvert fald meget langt hen ad vejen imødekommer de ønsker, som herboende grønlændere har haft med hensyn til muligheden for at holde deres traditioner i hævd også på det fødevaremæssige område.

Fjerde næstformand (Margrete Auken):
Ja, og så er det sidste spørgsmål til hr. Høgni Hoydal.

Høgni Hoydal (TF):
Jeg anerkender, at det er et svært problem, for, som ministeren oplyser, er hovedproblemet, at vi ifølge EU's veterinærdirektiv jo ikke kan slagte og aflive disse vilde dyr i slagteriet. Det siger jo sig selv, og derfor kommer man ind på det problem.
     Men jeg er da glad for, at man også vil arbejde videre med det sidste stykke, som hr. Keld Albrechtsen nævnte, altså at folk også får mulighed for at importere det, selvfølgelig under en kontrolleret form, og distribuere det videre og også købe det fra de her færøske og grønlandske huse.
     Så vil jeg bare som det sidste sige, at jeg ved, at ministeren skal til Færøerne i næste uge, at det ville være udmærket, at ministeren også tog sagen op med de færøske myndigheder og måske også benyttede lejligheden til at informere på Færøerne om de nye regler, der træder i kraft fra den 1. maj.

Fødevareministeren (Mariann Fischer Boel):
Jamen jeg vil selvfølgelig benytte mig af enhver lejlighed til at prøve at promovere nogle muligheder på det her område. Sagen er jo den, at Færøerne faktisk har en veterinæraftale på det her område.
     Jeg håber også, at hr. Hoydal er klar over, at det ikke skorter på en indsats fra dansk side for at prøve at få denne her aftale på plads, for så vidt angår Grønland. Det tror jeg vi alle har en fælles interesse i.

Hermed sluttede spørgsmålet.