Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl

Socialudvalget
(Alm. del - bilag 699)
arbejdsskadeforsikring
(Offentligt)

25. august 1995 Aktiveringskontoret
J.nr.: 403-27 kpu

Folketingets Socialudvalg Folketinget

Under henvisning til brev af 25. juli 1995 (Alm. del - bilag 662) følger hermed i forlængelse af Ministeriets svar af 15. august 1995 i 80 eksemplarer besvarelse af spørgsmål 153 - 155. Svarene er baseret på en udtalelse fra Arbejdsskadestyrelsen, og Socialministeriet kan henholde sig til denne udtalelse. Svaret på spørgsmål 155 er foreløbigt.

Spørgsmål 153:

Er det korrekt, at høreskaden tinnitus ikke anerkendes som en arbejdsskade?

Svar:

Tinnitus anerkendes ikke som en arbejdsskade i sig selv, men er et generende symptom, der kan berettige til erstatning ved anerkendte arbejdsskader.

Om tinnitus bemærkes, at ca. 6 procent af normalthørende har generende tinnitus.

Hos personer, der har en eller anden form for hørenedsættelse, findes tinnitus hos mere end 2/3, hvad enten den skyldes lidelser
i det indre øre eller lidelser i mellemøret.

Tinnitus findes således også ved de arbejdsbetingede støjskader (erhvervssygdomme), men hyppigheden af tinnitus ved disse lidelser
i det indre øre er klart mindre end ved andre indre-øre-lidelser.

Tinnitus forekommer endvidere ved akutte støjskader (traumer/ulykker).

Ved akutte støjskader (traumer) ses tinnitus hyppigere end ved vedvarende støjbelastning (erhvervssygdomme). Ved erstatningsfastsættelsen for generende tinnitus skelnes der mellem traumer (ulykker) og vedvarende støjbelastning (erhvervssygdomme).

Ved vedvarende støjbelastning (erhvervssygdomme) forudsættes dels, at der er sket en skade af et sådant omfang, at hørenedsættelsen i sig selv berettiger til anerkendelse, dels at tinnitus er opstået
i tilslutning til skadelidtes arbejde i stærk støj.

Ved traumer/ulykker gives der erstatning for generende tinnitus, hvis tinnitus er opstået i umiddelbar tilknytning til traumet. Traumet skal endvidere have medført en skade af et sådant omfang, at der er sket en audiologisk målbar ændring i forhold til det andet øre eller i forhold til tidligere audiogram eller normal-hørekurve korrigeret for alder.

Der vedlægges en opgørelse om tinnitus fra juni 1995 fra Massachusetts otologiske afdeling, Boston, samt resumé af styrelsens overlæge, dr.med. G. Salomon.

Arbejdsskadestyrelsen er ved at udarbejde en vejledning om hørelidelser.

Spørgsmål 154:

Hvis spørgsmål 1 besvares bekræftende ønskes en redegørelse for de forskningsresultater, man på nuværende tidspunkt har kendskab som fører frem til, at tinnitus hos f.eks. musikere ikke anerkendes.

Svar:

Det lægges til grund, at der med "spørgsmål 1" sigtes til spørgsmål 153 ovenfor.

Erhvervssygdomsudvalget har i 1994 fået Arbejdsskadestyrelsens vurdering af tinnitus hos musikere.

Vurderingen var baseret på følgende materiale:

-   Hearing Impairment in Orchestral Musicians, 1989
-   Noise-Induced Hearing Loss and Orchestral Musicians, 1981
-   Hearing of Symphony Orchestra Musicians, 1983
-   Health and lifestyle characteristics of professional singers and instrumentalists, 1992
-   Sound levels recorded within the symphony orchestra and risk criteria for hearing loss, 1983.

Departementet er i besiddelse af dette materiale, der vil kunne fremsendes, hvis det måtte ønskes.

Undersøgelserne er foretaget for at få konstateret, om og i givet fald i hvilket omfang professionel udøvelse af musik kan påvirke hørelsen.

Der er foretaget målinger af det lydtryk, som musikere er udsat for. Endvidere er der foretaget høreprøver af musikere, og disse er sammenholdt med "normale" høreprøver.

Styrelsen fandt ikke, at der i det fremsendte materiale er undersøgelsesresultater, der taler for, at musikere har en betydelig overhyppighed af generende hørenedsættelse i taleområdet eller tinnitus.

Vedrørende tinnitus fremgår det af undersøgelsen "Hearing Impairment in Orchestral Musicians" fra Scand Audiol p. 244, at der fandtes tinnitus (med genevirkning) hos 4 procent af de undersøgte.

En undersøgelse foretaget af National Centre for Health Statistics 1968 af "usorterede" personer viste, at 32 procent havde tinnitus, heraf 6 procent med genevirkning.

Der er i undersøgelsen kun påvist en, i forhold til normalt hørende, beskeden hørenedsættelse fra 1 til 10 dB, og musikeres hørekurver følger, med den angivne forringelse, normalkurverne. Først over 60-års alderen ses der en forskel, der er større end 10 dB (ca. 15 dB ved 4000 Hz).

Der er ikke konstateret støjdip (nedsat hørelse med max. ved 4000 Hz) i nær samme omfang, som det i øvrigt ses ved erstatningsberettigende støjskader.

Undersøgelsen "Noise-Induced Hearing Loss and Orchestral Musicians" konkluderer ......However, with few exceptions, the hearing loss was slight and asymptomatic, and no cases of permanent disablement or inability to continue working came to light either during audiometry or as a result of discussions, although it seems probable that temporary and prolonged treshold shift is common .....

Undersøgelsen "Sound levels recorded ...." angiver i summary "The result showed that musicians as a group did not have impaired hearing. Symphony orchestra music therefore probably does not constitute a risk of sustaining hearing loss, despite the high sound levels that occur."

Styrelsen vurderede, at der således ikke er holdepunkter for, at musikere får større varige høreskader på grund af musik.

Styrelsen konkluderede, at tinnitus er et symptom på en lidelse. Det er en polyfrekvent lydhallucination, der ikke er målbar. Omfang og genevirkning er overordentlig forskellig fra person til person. Tinnitus kan opstå spontant hos normalthørende, og kan være et symptom ved enhver form for mellem- og indre-øre-lidelse.

Det er ikke påvist, at tinnitus specielt skulle opstå hos musikere.

Spørgsmål 155:

Er ministeren bekendt med, om tinnitus anerkendes i andre lande, vi normalt sammenligner os med.

Svar:

Arbejdsskadestyrelsen har spurgt Norge, Finland, Sverige og Tyskland, om tinnitus anerkendes i forbindelse med arbejdsskader i disse lande.

Styrelsen har endnu ikke modtaget svar. Socialministeriet vil vende tilbage til sagen, straks svarene foreligger.

Karen Jespersen / Anne Mette Lolk

(Løbenr. 19769)