Spm. nr. S 1704
Til skatteministeren (29/2 2000) af:
Brian Mikkelsen (KF):
»Vil ministeren tage initiativ til at ændre momsloven, således at momsregistrerede erhvervsdrivende ikke længere behøver at foretage udlæg for moms på arbejde udført i forbindelse med genopretning af forsikringsskade?«
Begrundelse
I forbindelse med udgifter til genopretning af en skade, som forsikringen dækker, skal momsen trækkes fra, fordi det er en omkostning for virksomheden. Det er imidlertid ikke muligt for forsikringsselskabet selv at afløfte momsen. Derfor må de erhvervsdrivende selv lægge momsen ud i perioden indtil næste momsafregning. Set fra den erhvervsdrivendes synspunkt er det både en administrativ og økonomisk belastning, at genopretningen af skaden ikke blot er et mellemværende mellem forsikringsselskabet og håndværkeren.
Svar (13/3 2000)
Skatteministeren (Ole Stavad):
Lad mig med det samme fastslå, at jeg ikke vil tage initiativ til at søge momslovens regler på dette område ændret.
Ved udbedring af skade i momsregistreret virksomhed sender reparatøren regningen incl. moms til forsikringsselskabet, der enten - ifølge aftale med reparatøren - betaler regningsbeløbet excl. moms, og beder forsikringstager betale momsbeløbet (eller reparatøren sender selv en regning på momsbeløbet), eller betaler hele beløbet og derefter opkræver momsen + evt. selvrisiko hos forsikringstager. Virksomheden (forsikringstager) trække r derefter momsen fra ved næste momsafregning.
På denne måde har det gennem mange år været tilladt for virksomheden at fradrage momsen. Fremgangsmåden giver det samme slutresultat, som hvis skadelidte selv betalte fakturaen og derefter fik erstattet sit tab (fakturabeløbet minus det fradragsberettigede momsbeløb) af forsikringsselskabet.
Spørgeren ønsker en ordning, så skadelidte ikke får udlæg for momsen, og så gen- opretningen alene bliver et mellemværende mellem forsikringsselskabet og håndværkeren.
Jeg forestiller mig ikke, at spørgeren tænker på momsfritagelse for håndværkeren eller en ordning med momsgodtgørelse fra Told{{MW}}Skat til forsikringsselskabet, da forsikringsselskaber, som spørgeren er inde på i begrundelsen, ikke har momsfradragsret. Disse forhold er reguleret i 6. momsdirektiv, og det vil derfor ikke være muligt/tilstrækkeligt at ændre den danske momslov for at ændre de gældende regler.
Med hensyn til straksgodtgørelse af momsen fra Told{{MW}}Skat til skadelidte - så skadelidte ikke står i udlæg - vil jeg gerne bemærke, at den omtalte praksis med adgang til momsfradrag hos skadelidte, selv om fakturaen er udstedt til forsikringsselskabet, er udtryk for en smidig fortolkning af momsloven. Den medfører en ligestilling med den situation, hvor fakturaen udstedes til skadelidte selv.
Fælles for de to situationer er det imidlertid også, at momsen først kan fradrages ved første momsafregning efter faktureringen, således at virksomheden indtil da har et "udlæg" for momsen.
Efter min opfattelse er forholdet her (udbedring af en forsikringsskade) i realiteten ikke anderledes end andre tilfælde, hvor en momsregistreret virksomhed betaler en momsfaktura. Det vil derfor være meget vanskeligt at begrunde en særordning for godtgørelse af moms på dette område. Jeg mener også, at en sådan ordning vil medføre uforholdsmæssigt meget administrativt merarbejde både for virksomhederne og for Told{{MW}}Skat. Dertil komme række kontrolmæssige vanskeligheder.