Spm. nr. S 3479

Til justitsministeren (7/8 2000) af:

Peter Skaarup (DF):

»Vil ministeren redegøre for, hvorledes det kunne lade sig gøre, at en dømt morder og voldtægtsforbryder, der tillige også er dømt for grov tortur, ikke var iført håndjern under en fangetransport fra Vestre Fængsel til Fogedretten og således kunne løbe fra fængselsbetjentene, og vil ministeren medvirke til, at Direktoratet for Kriminalforsorgen ikke blot undersøger den omtalte sag, men derimod gennem ministerens indgribe n bliver pålagt, at fanger altid skal være iført håndjern under transporter?«

Begrundelse

Morderen, voldtægtsforbryderen, Serif Maksuti, der også er dømt for grov tortur, løb fra fængselsbetjentene under en fangetransport fra Vestre Fængsel til Fogedretten tirsdag den 1. august 2000. Hændelsen har afstedkommet, at en rystende angst ekskæreste til flugtfangen, som har været udsat for en stribe voldtægter og grov tortur begået af Serif Maksuti, øjeblikkeligt er flyttet til en ny, hemmelig adresse efter flugten med hj ælp fra politiet og de sociale myndigheder. Vicekriminalinspektør Ole Andreasen, Gladsaxe Politi, har i den forbindelse udtalt, »Vi har skaffet hende et midlertidigt ophold, og der arbejdes nu på en mere permanent ordning. Hun er meget angst efter den fysiske og psykiske terror, hun var udsat for igennem et halvt år«.

Eksperter vurderer, at denne flugt kunne være undgået, hvis den indsatte havde været iført håndjern på ryggen. Det er svært at løbe fra et par fængselsbetjente, når man har håndjern på, og i forlængelse af denne vurdering kræver også fængselsbetjentene igen en opstramning af brugen af håndjern. Direktoratet for Kriminalforsorgen kræver derimod, at håndjern kun bruges efter en konkret vurder ing af farlighed og flugtrisiko, og hvis fængselsbetjentene beslutter at lægge fangen i håndjern, skal der efterfølgende skrives rapport til Kriminalforsorgen. »Vi ønsker i stedet en vurdering, der siger, at en indsat som ikke er i et regelmæssigt udgangsforløb eller er blevet bevilget ledsaget udgang, pr. definition er undvigelsestruet«, siger Esben Olesen, formand for fængselsfunktionærerne i Vridsløselille Statsfængsel. »Der burde v&ae lig;re et minimumskrav, der sagde, at når man har en vis reststraf eller står for at skulle udvises, er der risiko for flugt«, siger Esben Olesen.

»Vi skal ikke være så bange for at bruge håndjern, hellere en gang for meget end en gang for lidt. Det er prisen for, at han ikke stikker af«, siger betjentformanden. Esben Olesen mener, at det for offentligheden kommer til at se ud, som om det er fængselsbetjentene, der sjusker med deres arbejde, når fangerne stikker af - uden håndjern på. »Det ser ud som om, at vi ikke gider vurdere det, men det er ikke tilfældet. Vi er presset ovenfra«, siger han.

Esben Olesen mener, at Direktoratet for Kriminalforsorgen også må påtage sig et moralsk ansvar over for ofrene for fangernes forbrydelser og henviser til kvinden, der nu har måttet flytte til en hemmelig adresse på grund af Serif Maksuti. Spørgeren finder det således påkrævet, at ministeren skærer igennem i denne sag, så håndjern fremover er fast kutyme.

Svar (16/8 2000)

Justitsministeren (Frank Jensen):

Reglerne for anvendelse af håndjern under transport fremgår af Direktoratet for Kriminalforsorgens cirkulære af 27. maj 1994 om anvendelse af håndjern over for indsatte. Det fremgår heraf bl.a., at indsatte under transport mv. kan belægges med håndjern, såfremt det er nødvendigt for at hindre undvigelse.

Efter de gældende regler beror det således på et konkret skøn, om en indsat skal belægges med håndjern i forbindelse med en transport.

For så vidt angår den konkrete sag, har Københavns Fængsler oplyst, at det skyldes en særdeles beklagelig fejl, at den indsatte ikke var iført håndjern under transporten fra Vestre Fængsel til fogedretten.

På baggrund af episoden er der truffet beslutning om ændring af procedurerne på Københavns Fængsler i forbindelse med anvendelse af håndjern under transporter, således at tilsvarende fejl kan undgås i fremtiden.

Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere besluttet, at der skal ske en generel opstramning af praksis med hensyn til anvendelse af håndjern under transporter. Der vil derfor snarest til fængslerne og arresthusene blive udsendt nærmere retningslinier for hvilke forhold, der skal indgå i vurderingen af, om en indsat bør anses for undvigelsestruet, og anvendelse af håndjern derfor må anses for påkrævet. Domslængde og dom til udvisning vil være nogle af de momenter, der skal tillægges afgørende vægt.