Spm. nr. S 612
Til integrationsministeren (25/1 02) af:
»Vil ministeren oplyse, om for eksempel en studerende, der har SU-gæld til det offentlige, kan opnå familiesammenføring?«
Begrundelse
I regeringens udspil angives det, at man for at opnå familiesammenføring ikke må have forfalden gæld til det offentlige.
Svar (19/2 02)
Integrationsministeren (Bertel Haarder):
Det er ikke en betingelse for at opnå familiesammenføring, at den herboende person ikke har gæld til det offentlige, herunder gæld, der er opstået i tilknytning til særlige uddannelsesstøtteordninger.
Det følger derimod af den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 11, stk. 5, nr. 3, at medmindre særlige grunde taler derimod, er opnåelse af tidsubegrænset opholdstilladelse betinget af, at den pågældende udlænding ikke har forfalden gæld på over 50.000 kr. til det offentlige.
Det er i § 7 i bekendtgørelse nr. 1065 af 17. december 1999 fastsat, hvilke gældstyper der er til hinder for opnåelse af tidsubegrænset opholdstilladelse. Det drejer sig om forfalden gæld med hensyn til skatter og afgifter, tilbagebetalingspligtige ydelser efter lov om aktiv socialpolitik eller lov om social service, børnebidrag, der er udbetalt forskudsvis af det offentlige efter lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag, daginstitut ionsbetaling efter lov om social service, tilbagebetaling af for meget udbetalt boligstøtte efter lov om individuel boligstøtte og tilbagebetaling af boligindskudslån efter lov om individuel boligstøtte. Gæld, der er opstået i tilknytning til særlige uddannelsesstøtteordninger er således ikke til hinder for opnåelse af tidsubegrænset opholdstilladelse.
Regeringen har den 17. januar 2002 fremlagt sit udspil til en ny udlændingepolitik. Det fremgår bl.a. heraf, at det skal være en betingelse for at få permanent opholdstilladelse, at man ikke har forfalden gæld til det offentlige.
Det er i den forbindelse ikke hensigten, at gæld, der er opstået i tilknytning til særlige uddannelsesstøtteordninger, skal være til hinder for opnåelse af tidsubegrænset opholdstilladelse.
Med hensyn til den nærmere udformning af og baggrund for forslaget kan jeg henvise til det udkast til lovforslag, som den 15. februar 2002 er sendt i høring hos en række myndigheder og organisationer, og som i den forbindelse er sendt til Folketingets Retsudvalg til udvalgets orientering.
Regeringen vil senest den 1. marts 2002 fremsætte lovforslaget for Folketinget.