Spm. nr. S 768

Til kulturministeren (19/11 03) af:

Louise Frevert (DF):

»Har ministeren tænkt sig at tage initiativ til at gøre biblioteksafgiften, der betales som B-indkomst af Biblioteksstyrelsen, skattepligtig som A-indkomst for personer, der ikke har registreret bopæl i Danmark, så der betales skat her i landet, og pengene ikke føres ud af landet som B-indkomst, hvorved de pågældende personer i virkeligheden får en skattefri indtægt fra biblioteksafgiften?«

Begrundelse

Det er med stor undren, at spørgeren konstaterer, at personer, som får et højt beløb udbetalt i biblioteksafgift som B-indkomst, ikke betaler skat af beløbet herhjemme, mens andre forfattere, der modtager biblioteksafgiften som B-indkomst, vil blive beskattet af beløbet, da det medregnes i deres samlede indtægt, når året er gået. Når forfattere bosat i udlandet får udbetalt biblioteksafgiften som B-indtægt, må man anse dette beløb for i virkeligheden at være skattefrit, når vedkommende ikke betaler skat af beløbet i udlandet.

Svar (27/11 03)

Kulturministeren (Brian Mikkelsen):

Da det stillede spørgsmål indeholder aspekter, der henhører under skatteministeren ressort, har jeg bedt skatteministeren om at komme med bidrag til besvarelsen heraf.

En samlet besvarelse af spørgsmålet følger således, når jeg har modtaget det nævnte bidrag fra skatteministeren.

Supplerende svar (19/12 03)

Kulturministeren (Brian Mikkelsen):

Som det fremgår af min foreløbige besvarelse af den 27. november 2003 på spørgsmålet om beskatning af biblioteksafgiften, indeholder spørgsmålet aspekter, der henhører under skatteministerens ressort, hvorfor skatteministeren den 5. december 2003 blev bedt om at komme med bidrag til besvarelsen heraf.

Jeg har den 16. december 2003 modtaget skatteministerens bidrag til besvarelse, der nedenfor citeres i sin helhed:

»En biblioteksafgift udbetalt til en person i udlandet vil i langt de fleste lande være skattepligtig indkomst for modtageren. Der er således ikke tale om, at biblioteksafgiften er skattefri.

I praksis ville Danmark kun i begrænset omfang kunne beskatte en biblioteksafgift udbetalt til en modtager i udlandet. Dettes skyldes, at en sådan betaling efter de overenskomster til undgåelse af dobbeltbeskatning, som Danmark har indgået med andre lande, formentlig enten ville blive rubriceret som betaling af royalties eller som det, der i dobbeltbeskatningsoverenskomsterne i en opsamlingsbestemmelse betegnes som anden indkomst.

Definitionen af begrebet »royalties« i dansk skattelovgivning omfatter ikke retten til at anvende litterære værker, og Danmark kan dermed ikke beskatte biblioteksafgift som royalties. Dette kan naturligvis ændres, men dobbeltbeskatningsoverenskomsterne vil medføre, at den danske beskatning ville blive ret beskeden – i praksis fra 0 og op til 10-15 pct.

Anser man biblioteksafgiften for en »anden indkomst« i dobbeltbeskatningsoverenskomsternes forstand, vil de i de fleste tilfælde kun kunne beskattes i det land, hvor modtageren er hjemmehørende.

De praktiske muligheder for Danmark for at kunne beskatte biblioteksafgifter betalt til en modtager i udlandet er således begrænsede«.

Skatteministeriet har supplerende telefonisk oplyst, at en ændring af biblioteksafgiften fra at være B-indkomst til at være A-indkomst ikke ville ændre på muligheden for at beskatte biblioteksafgiften hos udenlandske modtagere af denne.

Jeg henholder mig i det hele til skatteministerens besvarelse af det stillede spørgsmål og kan på den baggrund oplyse, at jeg ikke p.t. påtænker at tage initiativ til en ændring af beskatningen af biblioteksafgiften.