Besvarelse på bilag 72

                                                Retsudvalget (2. samling)
                                                        (L 35 - bilag 61)
                                                             (Offentligt)

             Folketingets Retsudvalg

       Christiansborg, den 7. marts 2002

               Udvalget udbeder sig - i 70 eksemplarer - ministerens
       besvarelse af følgende spørgsmål:

       Ad
       L 35 Forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige. (Gennemførelse af FN-konventionen til bekæmpelse af finansiering af terrorisme, gennemførelse af FN's Sikkerhedsråds resolution nr. 1373 (2001) samt øvrige initiativer til bekæmpelse af terrorisme m.v.). Af justitsministeren (Lene Espersen).

106.   I forlængelse af svaret på spørgsmål 14, jf. L 35 - bilag 51, ønskes oplyst, om ministeren overvejer at udarbejde et ændringsforslag, der sikrer, at udlevering kun kan finde sted, såfremt der ikke foreligger oplysninger om, at den stat, der ønsker udlevering, ikke overholder principperne om frihed, demokrati og respekt for menneskerettighederne
f.eks i form af, at staten er dømt flere gange ved menneskerettighedsdomstolen. Såfremt ministeren ikke selv ønsker at udarbejde et sådant ændringsforslag anmodes om teknisk bistand til udarbejdelsen.

107.   I forlængelse af svaret på spørgsmål 14, jf. L 35 - bilag 51, ønskes oplyst, om ministeren vil indføre en procedure i forbindelse med anmodning om udlevering, der sikrer, at relevante internationale organer, som f.eks Østersøkommissæren bliver hørt, før en udlevering kan finde sted.

108.   I forlængelse af svaret på spørgsmål 6, jf. L 35 - bilag 50, ønskes oplyst, om dette svar skal forstås således, at et dolus eventualis forsæt ikke kan anvendes i forhold til
§ 114 a.

109.   Er det korrekt forstået, at såfremt lovforslaget bliver vedtaget, så vil en palæstinenser, der i Danmark offentligt udtrykker sympati med et angreb (en terrorhandling) mod Israel, kunne straffes efter straffelovens § 136, og er det samtidig korrekt forstået, at en israeler, der i Danmark offentligt udtrykker sympati med et angreb på Palæstinas

selvstyre, ikke vil kunne straffes efter straffelovens § 136, da statsterror ikke er omfattet af den foreslåede terrordefinition i lovforslaget?

110.   Hvorfor er § 136, særlig med den store udvidelse som lovforslaget vil medføre, ikke i strid med ytringsfriheden, såvel i grundloven som i den europæiske menneskeretskonvention?

111.   I forlængelse af svaret på spørgsmål 21, jf. L 35 - bilag 52, ønskes oplyst, i hvilke situationer der vil kunne ske udlevering, uden at betingelserne for at danske myndigheder kan straffe forbrydelsen efter straffelovens §§ 6-9 er opfyldt.

                                     P.u.v.

Anne Baastrup,
formand.

       Til
            justitsministeren (Løbenr. 6822)