Forrige

Jens Rohde (V):
Der skal ikke herske tvivl om, at Venstre finder det både dybt tragisk og sørgeligt, at vi i dag står over for en meget, meget ubehagelig beslutning. Ingen mennesker kan være tilhængere af krig. Alle mennesker må naturligvis have de største betænkeligheder, når det kommer dertil, at man skal træffe en afgørelse om, hvorvidt et samfund skal ty til militær magtanvendelse.
     Vi har haft lange og indgående drøftelser i Venstres folketingsgruppe om den beslutning, som vi skal træffe i dag. Det har været gode drøftelser med mange nuancer, og ét står fast: Alle i gruppen er dybt berørte over den situation, vi nu står i. Men det er en fuldstændig enig folketingsgruppe, som i dag giver sin opbakning til den meget svære beslutning, det er at støtte en militær aktion. Vi mener, at grænsen, og dermed afgørelsens time, er nået.
     Saddam Hussein har fået et klart ultimatum: Enten afvæbnes Irak, eller også må Saddam tage ansvaret for en militæraktion. Tiden er inde til, at FN's utallige resolutioner gennem 12 år gennemføres helt betingelsesløst og med det samme.
     Derfor støtter Venstre også, at Danmark bidrager såvel militært som humanitært til en aktion. Danmark må stå ved sit internationale ansvar for at få gennemført FN's resolutioner og naturligvis sikre humanitær hjælp og en efterfølgende genopbygning af Irak.
     Det var et vilkår for våbenhvilen efter Kuwaitkrigen i 1991, at Irak skulle afskaffe sine masseødelæggelsesvåben. Nu, 12 år senere, er det ikke muligt for FN at konstatere, at dette er sket. Tværtimod mangler Irak ifølge våbeninspektørerne stadig at redegøre for bl.a. 6.500 bomber og 1.000 t kemiske våben - våben, som Saddam Hussein har vist, at han er klar til at bruge, endda over for sin egen befolkning. Saddam har overtrådt og overtræder langt over 40 FN-resolutioner, heraf 17 Sikkerhedsrådsresolutioner.
     Der er tre helt centrale resolutioner, nemlig resolution
678 og 687 samt 1441.
     I forbindelse med den seneste resolution 1441, som et enigt Sikkerhedsråd vedtog i november sidste år, er det vigtigt at holde sig for øje, at denne resolution bekræfter alle tidligere vedtagne resolutioner. Dermed bekræfter 1441 også resolution 678, der giver mandat til anvendelse af magt
i henhold til FN-Pagtens kapitel 7, og den bekræfter resolution 687, som etablerede våbenhvilen efter Golfkrigen på omfattende betingelser. Disse betingelser er ikke overholdt. Vi har nu gennem alt for mange år gentaget os selv. Det internationale samfund kan ikke leve med, at en stat vilkårligt nægter at opfylde de krav, som efter grundige forhandlinger er opstillet af Sikkerhedsrådet. Saddam Hussein er og bliver det egentlige problem.

Kl. 9.05

     Han kunne have undgået den her situation. Han kan stadig undgå den for sig selv og for sit folk. Det er Venstres opfattelse, at der desværre ikke længere er nogen anden udvej end endegyldigt at sætte Saddam Hussein stolen for døren.
     Det er dybt ulykkeligt, men spørgsmålet, man må stille sig selv, er: Hvad er alternativet? Mere tid, siges der fra forskelligt hold. Men hvor lang tid er mere tid, og hvad så, hvis mere tid ikke rækker? Skal man så igen have mere tid? Saddam Hussein har haft 12 år og 3 måneder til at efterleve FN's resolutioner. Det har et enigt Sikkerhedsråd senest i november konkluderet at han ikke gør.
     Tillad mig at gøre vores tidligere udenrigsminister, hr. Niels Helveg Petersens, ord fra en kronik i dagbladet Politiken den 19. december 1998 til mine egne: »Jeg har ingen tro på, at Irak, så længe Saddam Hussein er ved magten, vil samarbejde seriøst med FN om at opfylde betingelserne. Når væsentlige betingelser for en våbenhvile ikke opfyldes, ophører våbenhvilen. Det ligger i Sikkerhedsrådets vedtagelser, og Saddam Hussein har utvetydigt klart fået at vide, at næste gang han forbrød sig mod indgåede aftaler og betingelser, ville han ikke få flere advarsler.«
     Det var jo klar tale. Vi deler den tidligere udenrigsministers syn på tingene i Venstre, og derfor støtter vi også regeringens forslag.

Næste