Forrige

(Kort bemærkning). Jens Rohde (V):
Hr. Jann Sjursen nævner nogle lande, som nu har truffet en beslutning om, at nok er nok. Og så nævner hr. Jann Sjursen det paradoksale i, at man så skal lægge verdenssamfundets skæbne i disse hænder. Så kunne man vende den om og spørge, om det ikke ville være paradoksalt, at man skulle lægge verdenssamfundets skæbne i hænderne på Frankrig, på Rusland og på Kina i den her sag.
     Og det med uenigheden i FN er da absolut ikke noget nyt. Den havde vi da vist også i 1998. Den har vi da vist også haft i forbindelse med Kosovo. Ja, det havde man allerede dengang, hvor USA i 1947 gik uden om FN for at yde Marshallhjælp til Europa efter Anden Verdenskrig. Jeg tror da ikke, der er nogen, der i dag synes, at det var nogen dårlig idé, at man gjorde det dengang.
     Denne her beslutning er stadig forankret i FN, nøjagtig som beslutningen var det i 1998. Og dermed er der ikke tale om brud på folkeretten, for man skal huske på, som jeg også var inde på i min tale, at 1441 genbekræfter samtlige tidligere Sikkerhedsrådsresolutioner. Og resolution 678 giver mandat til magtanvendelse, såfremt betingelserne ikke overholdes, de betingelser, som man jo i øvrigt meget omfattende stillede op senere i 687, som etablerede våbenhvilen efter Golfkrigen.
     Jeg er helt sikker på, at regeringen ikke havde fremsat det her forslag, hvis man ikke var fuldstændig sikker på, at der også var basis for det, jf. folkeretten. Og det var i øvrigt en diskussion, som også kørte i 1998, da den tidligere regerings beslutningsforslag om deltagelse var til behandling her i Folketingssalen, for der kørte Enhedslisten og SF nemlig frem med de samme argumenter om, at der ikke var grundlag for det i folkeretten.
     Så der er FN-forankring, nøjagtig som statsministeren har sagt det gentagne gange her i Folketingssalen: Der er FN-forankring, for 1441 bekræfter alle tidligere resolutioner.

Næste