Forrige

(Kort bemærkning). Peter Skaarup (DF):
Til fru Anne Baastrup med hensyn til de lande, som fru Anne Baastrup siger at Dansk Folkeparti ikke vil acceptere i FN's Sikkerhedsråd: Jeg har ikke på noget tidspunkt sagt, at der er nogle bestemte lande, der ikke kan være medlem af FN's Sikkerhedsråd.
     Jeg har startet - og det har vores formand, fru Pia Kjærsgaard - en diskussion af, om det er rimeligt, at det er
i den udformning, at FN's Sikkerhedsråd skal træffe så afgørende beslutninger på vore vegne, hvor det dirigeres af ussel mammom, må man nok sige. Det gælder ikke udelukkende USA, det gælder også Frankrig, det gælder også Tyskland. Man har hørt rygter om, at de lande forsøger sig med at påvirke lande som Angola, Cameroun, Syrien, som har været afgørende i den situation, og som jeg så siger er korrupte, undertrykkende, udemokratiske lande. Det er jo en farce, synes jeg, at der er partier herinde, der bare har det ene svar, og som ikke kommer med noget alternativ, at vi skal henholde os til FN. Underforstået at Syrien, Angola, Cameroun afgør i virkeligheden, hvad der skal ske, og om vi skal lægge det maksimale pres på Saddam Hussein. Tak for kaffe, siger jeg. Det kan vi da ikke bruge til noget. En diktator holder hånden over en anden diktator. Det hænger da ikke sammen, og venstrefløjen må da også kunne se, at der kan være brug for at reformere FN. Jeg siger ikke, at der er nogle lande, der partout ikke må være medlem af FN's Sikkerhedsråd, men vi er nødt til at se på FN's rolle fremover, hvis FN skal tages seriøst. Hvis den største bidragyder, USA, fortsat skal være den største bidragyder og sikre, at FN kan fungere på en rimelig facon, er der et problem med den nuværende konstruktion. Det må man se på, og det håber vi også at regeringen hen ad vejen, når alt det her er overstået, vil diskutere. Til hr. Per Kaalund vil jeg bare sige, at vi ønsker ikke, at EU skal overtage forsvarsopgaver. Lad mig skære det fuldstændig ud i pap. Det er der ikke nogen i Dansk Folkeparti der ønsker. Vi ønsker, at forsvarsopgaver fortsat er forbundet med det transatlantiske samarbejde, dvs. NATO. Men så siger jeg, at hvis det kommer til en situation på et tidspunkt, hvor forsvarsforbeholdet måtte blive afskaffet via en folkeafstemning - vi ønsker det ikke - men hvis det måtte ske, er det klart, at så har vi en ny situation, og så må vi selvfølgelig tage udgangspunkt i den situation. Men indtil da mener vi under ingen omstændigheder, at man skal gøre noget som helst i EU på forsvarsområdet. Og lad mig slutte af med at sige til hr. Per Kaalund:
Jeg synes, Socialdemokratiet burde genoverveje situationen, lytte til Socialdemokraternes tidligere fremtrædende forsvarsminister, Hans Hækkerup, der i Berlingske Tidende i dag konkluderer: Vi må have gjort op med os selv, om vi aktivt vil bidrage til at nedkæmpe denne verdens terrorister
- og hertil regner jeg Saddam Hussein - og så tage ansvaret på os og handle, når tiden er inde til det. Og det mener jeg den i høj grad er nu. Her har vi en af de hæderkronede Socialdemokrater, som vi gerne vil have frem på banen til at sige sin mening. Det gør han i Berlingske Tidende. Er der ikke nogle i den socialdemokratiske gruppe, der er enig med ham? Det tror jeg der er.

Næste