Forrige

(Kort bemærkning). Pia Christmas-Møller (KF):
Jeg er meget ked af, hvis hr. Jann Sjursen opfatter mit ordførerindlæg som et forsøg på en optrapning af retorikken her i dag. Det er ikke et forsøg på en optrapning af retorikken. Jeg synes faktisk, det er en dybt alvorlig sag, vi skal tage stilling til. Det prøvede jeg også at understrege.
     Men vi har faktisk i den konservative folketingsgruppe brugt en del kræfter på at analysere os frem til, hvad det rigtige standpunkt er ud fra en moralsk, en juridisk og en politisk vurdering. Og når man skræller alt ind til benet, så kommer vi altså frem til, at spørgsmålet handler om aktiv støtte til de åbne demokratiske samfund imod terrorisme eller om passivitet til fordel for diktatorer som Saddam. Det er vores analyse.
     Det er ikke et forsøg på at skyde andre nogle forkerte motiver i skoene. Overhovedet ikke. Men vores vurdering er, at ethvert andet svar end det, vi giver i dag, vil betyde, at vi uforvarende kommer til at støtte Saddam og hans aktiviteter. Det er vores analyse. Det er vores vurdering. Det er derfor, vi ikke vakler, når vi siger ja til det beslutningsforslag, som ligger på Folketingets bord.
     Med hensyn til fru Anne Baastrups citat fra fru Gitte Seeberg har jeg lige haft lejlighed til at udveksle ord med fru Gitte Seeberg, og jeg forstår, at der har været nogle telegrammer, bl.a. fra Ritzaus Bureau, hvor man journalistisk har strammet fru Gitte Seebergs udtalelser ganske betydeligt. Dertil kommer, at den juridiske afklaring fra Udenrigsministeriets folkeretseksperter har vi altså først fået i går. Og det er jo en meget præcis og klar melding, vi får derfra. Der er ingen juridiske forhindringer for at gribe til handling.
     Må jeg ikke minde om, at det har været diskuteret i Sikkerhedsrådet, hvornår man skulle drage de konsekvenser, man har varslet, af de irakiske krænkelser af de forskellige resolutioner. Det er et spørgsmål om hvornår. Det er sådan set ikke et spørgsmål om, hvorvidt der overhovedet kan blive tale om et behov for en ny sikkerhedsrådsbemyndigelse. Det spørgsmål er afklaret tidligere. Det er altså alene et spørgsmål om hvornår.
     Og her har man ikke kunnet blive enige. Det er åbenlyst. Det havde været at foretrække, at man kunne blive enige, men vi har altså også af hensyn til ønsket om en international retsorden ønsket, at der skulle handling bag ordene. For alternativet ville igen være foruroligende dårligt at tænke på.

Næste