Forrige

(Kort bemærkning). Holger K. Nielsen (SF):
Det er jo rigtigt, at man står over for en række valg i sådan et situation. Men for os der er det her et valg mellem FN og USA. Det er et valg mellem retten og magten. Et valg mellem om man udelukkende skal bruge magt, eller man også skal bruge ret.
     Dér har regeringen valgt side. Man har valgt magtens sprog imod rettens. Man har valgt USA, fordi USA er den stærkeste militærmagt, fordi USA vil have en krig på trods af, at et flertal i FN's Sikkerhedsråd ikke sanktionerer denne krig.
     Det er derfor fuldstændig absurd, når den konservative ordfører siger, at man har fremsat det her forslag og støtter den her krig for at redde den internationale retsorden. Det er totalt absurd. Det er, som om det kommer fra en anden planet, når man siger den slags.
     Hvordan kan det være, at stort set alle andre i denne verden siger, at det her er imod FN? Den norske regering, den konservative norske udenrigsminister siger, at det her er FN-stridigt. Derfor er Norge imod. Sverige siger det. Tyskland siger det. Frankrig siger det. EU siger det. Prodi har sagt det. Solana har sagt det. Stort set hele vejen rundt siger man det.
     Så endnu en gang: Siden Det Konservative Folkeparti nu er så optaget af at redde den internationale retsorden, ville det så ikke være rimeligt, om vi fik en uafhængig analyse af hele FN-grundlaget for det her? Det er da det eneste, der ligesom kan skabe klarhed omkring de her ting. Det, som den konservative ordfører siger, øger forvirringen ganske, ganske betragteligt.

Næste