Forrige

Pia Christmas-Møller (KF):
Jeg synes egentlig, det ville klæde både hr. Holger K. Nielsen og hr. Keld Albrechtsen, hvis man i stedet for selv at forsøge at indlæse motiver og pådutte folk holdninger, lyttede til de motiver, der blev fremført heroppe fra talerstolen. Jeg bryder mig ikke om at få påduttet, at jeg benytter mig af kneb.
     Jeg må sige til de herrer, at jeg synes, det er ret stærkt af de to herrer, som jeg ved ikke er folkeretseksperter, at de nu slår sig op på, hvilke af de eksperter, som vi har hørt udtale sig, der har ret, og hvilke der ikke har ret. Jeg ved, at der i går i radioens Orientering var to eksperter, som begge er højt estimerede, og de var vildt uenige. Hvem af dem er den rigtige ekspert? Ja, det har både hr. Keld Albrechtsen og hr. Holger K. Nielsen - eller er det hr. Søvndal? - åbenbart fuld klarhed over.
     Citat: Jeg vil blot sige, at det, man gør, når man er folketingsmedlem, er, at man lytter til den afvejning, der kommer fra regeringen, og siger, at det er regeringen, der har ansvaret for at lægge udenrigspolitikken, og med det ansvar, som regeringen dermed påtager sig, er den afvejning og den ekspertise, som regeringen råder over, afgørende.
     Med enkelte ændringer, nemlig udskiftningen af navnet hr. Søvndal med navnet hr. Holger K. Nielsen, så er det et ordret citat af, hvad hr. Jørgen Estrup sagde i debatten 17. februar 1998. Jeg vil gøre disse ord fra ord til andet til mine. Jeg mener simpelt hen ikke, det er rimeligt at pådutte os andre motiver end dem, vi har. Jeg mener heller ikke, det er rimeligt ikke at tro på, at de folkeretseksperter, der nu som dengang huserer i Udenrigsministeriet, uhildet og efter deres bedste juridiske bedømmelse afvejer en konkret sag som den, vi har foran os.
     Hr. Frank Jensen spørger, om vi vil være med til at opbygge en alternativ alliance - skal vi lade den stå et øjeblik? Jeg ved ikke rigtigt, med hvilket fundament vi i Norden skulle opbygge en alternativ alliance i forhold til den, amerikanerne og briterne står for? Med hvilken militær styrke, med hvilken styrke skulle det gøres? Jeg har svært ved at se det for mig.
     Nej, vi har at tage stilling, og vi har i Det Konservative Folkeparti valgt at tage stilling. Og nu var det sådan, at hr. Frank Jensen refererede til, at der var nye meldinger. Jeg kan komme med, at Attisari fra Finland netop har meddelt, at han fuldt og helt støtter USA's handlemønster. Der er altså mange rundtomkring, der tager stilling i denne tid. Der er ingen tvivl om, at der er splittelse. Der er splittelse, der er uenighed, det er der også her i Folketinget.
     Men jeg håber, at der rundtomkring i verden vil være tilstrækkelig stærke kræfter, der i tide kan gøre op med diktatorer, despoter og massemordere, som Saddam Hussein er udtryk for. Hvad er det for en størrelse, vi har med at gøre? Han startede i attentatbranchen allerede som 19-årig med at myrde sin egen stedfar, og lige siden er hans spor fyldt med blod, blod, blod. Det er, hvad vi står over for, og det er den trussel, vi skal have gjort op med.

Næste