Forrige

(Kort bemærkning). Pia Christmas-Møller (KF):
Jeg vil gerne sige til hr. Villy Søvndal, at for Det Konservative Folkeparti er det en alvorlig sag, at Danmark nu skal deltage i krigsaktiviteter, så derfor er der ikke noget underligt i, at vi ikke tager det hele let, men at vi faktisk går til opgaven med megen stor overvejelse og seriøsitet. Det burde hr. Villy Søvndal også i stedet for bare at trykke på automatpiloten, men det må SF jo om. Vi opfatter det som en meget alvorlig sag.
     Jeg synes ikke, at det klæder hverken hr. Søvndal eller SF at beskylde vores udenrigsminister for at føre Folketinget bag lyset. Der har ikke været nogen som helst tvivl om, at vores udenrigsminister og regeringen og Det Konservative Folkeparti og Venstre har ønsket at medvirke til at lægge et maksimalt pres på Saddam Hussein med henblik på, at han kunne forstå alvoren i, at man fra det internationale samfund mente det alvorligt, at han skulle afvæbnes. Det var det første punkt.
     Det næste punkt, som vores udenrigsminister har forfulgt målrettet, har været at sige, at FN må følges: Det er FN-sporet, vi ønsker skal være dirigerende på det her område. Det har vores udenrigsminister sagt gang på gang. Og ja, journalister og alle mulige andre har da forsøgt at afæske os: Hvad ligger der så i dette, og hvordan vil vi stille os, hvis og hvis og hvis?
     Men her har vores udenrigsminister, ligesom vi andre, afholdt os fra at skibe os ind i hvis og hvis-svarene, for det ville jo afsløre, hvor vi ville hen; det ville give Saddam Hussein kort på hånden. Vi ville opretholde et maksimalt pres på Saddam Hussein, og derfor skulle han ikke kende vores reaktioner, hvis FN-sporet ikke kunne føre os hele vejen igennem til målet. Men FN-sporet er fulgt. Det er foreløbig - midlertidigt, håber jeg - endt i en blindgyde, men vi har et afsæt i resolution 1441, og det er tydeligt og klart tilkendegivet fra vores juridiske eksperter i Udenrigsministeriet.

Kl. 15.35

     At der nu skulle være et flertal imod den tolkning, det er jo ikke rigtigt. Der er ikke konstateret noget flertal hverken i Sikkerhedsrådet eller på anden facon.
     Og til fru Marianne Jelved: Jeg har desværre ikke tid til at svare yderligere, men jeg vil gerne komme tilbage. Jeg kan sige, at det ikke giver megen mening at blive ved med at give tid, når Frankrig under alle omstændigheder har sagt, at de vil nedlægge veto til hvad som helst. Så er der ikke megen idé i at give mere tid. Så er det kun at spille Saddams spil.

Næste