Forrige

(Kort bemærkning). Peter Skaarup (DF):
Ja, notater skal lægges frem osv. Jeg opfatter det her som endnu et forsøg på noget politisk drilleri i en sag, hvor man er uenig med den siddende regering, og hvor man er uenig med Dansk Folkeparti.
     Det er en politisk vurdering, regeringen har foretaget, at man mener, at man vil være med til at afvæbne Saddam Hussein. Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten har besluttet, at de ikke vil være med. Men der foreligger et notat fra Udenrigsministeriet, der siger: Der er ikke folkeretligt et problem i, at Danmark er med.
     Der foreligger nu en tale. Jeg har ikke noget notat fra Norge, skal jeg sige, eller fra det norske udenrigsministerium, men jeg har en tale, som enhver kan tage ned fra internettet, hvor den norske statsminister bl.a. siger, at fraværet af en ny sikkerhedsrådsvedtagelse ikke uden videre indebærer, at militæroperationer derved er i strid med folkeretten.
     Det står der sort på hvidt. Det har han sagt i Stortinget i dag. Det kan man ikke komme uden om. Derfor er det en politisk beslutning for hvert enkelt land, om man vil være med eller ikke være med. Det, man reelt siger, hvis man siger det, som f.eks. hr. Villy Søvndal siger, er, at der er tale om en ulovlig krig, at der er en illegal krig.
      Det står ikke nogen steder i den tale, som den norske statsminister har holdt. Det står heller ikke nogen steder i det notat, som det danske Udenrigsministerium har skrevet. Det står ikke nogen steder i den engelske regerings opfattelse af tingene. Det står formentlig heller ikke nogen steder i de 45 landes udtalelser i den her sag, som jo går i retning af, at man vil være med til at afvæbne Irak.
     Så skulle vi nu ikke lade være med de her trakasserier omkring juridiske spidsfindigheder, men i stedet for diskutere sagens kerne: Skal vi afvæbne Saddam Hussein, som man er i gang med i øjeblikket? Irakiske soldater overgiver sig i stort tal. Eller skal vi lade være, som Socialdemokraterne vil, som vil lade Saddam Hussein lege videre 1 måned eller 2? Det er lidt svært at vurdere, hvor meget man vil. Men dét er det reelle, og det er det politiske. Det juridiske kan vi slås frem og tilbage om i folketingsudvalgene. Men der er efter det danske Udenrigsministeriums mening ikke noget illegalt eller ulovligt ved det, der er i gang.

Kl. 15.20

Næste