Forrige

Martin Lidegaard (RV):
Da Det Radikale Venstres ordfører ikke kan være til stede, skal jeg hermed fremføre følgende på vegne af partiet:
     Det er længe siden, der blev forsket i kernekraft på Risø. Det Radikale Venstre støtter forslaget til en endelig afvikling af det nukleare anlæg på Risø og oprettelsen af et dansk slutdepot for radioaktivt affald. De grundige forberedelser bag forslaget gør Det Radikale Venstre trygge ved, at det videre arbejde med nedlukningen sker på ansvarlig vis.
     Med hensyn til det såkaldt lav- og mellemaktive affald er det vigtigt for Det Radikale Venstre, at placeringen af slutdepoterne granskes nøje, så den mest hensigtsmæssige geografiske placering af depoterne sikres og også gerne med et sæt af principper bag.
     Vi noterer os, at det farligste affald transporteres til USA til opbevaring i deres store depoter, men ikke desto mindre er offentlighed i hele processen af stor vigtighed, så der ikke dannes myter om placeringen af det atomare affald.
     Det er også svært at lade være med at benytte anledningen til at glædes over, at vi ikke har et større problem, end vi har. Dengang tilbage i starten af 1970'erne, hvor man startede forskning på Risø, diskuterede man jo, om man i det hele taget skulle have atomkraft i Danmark. Dengang var en ofte fremført argumentation fra tilhængernes side:
Problemerne løser sig med tiden. Vi finder teknologiske løsninger, så lad os bare smække affaldet ned, og så vil tiden løse problemerne for os. Det er 30 år siden.
     Der eksisterer i dag stadig væk ikke ordentlige teknologiske løsninger. Jeg siger det kun, fordi man en sjælden gang imellem rent faktisk møder politikere, der mener, at atomkraft er en bæredygtig løsning. Når man betænker, hvor dyrt det bliver for os at løse bare dette lillebitte problem, og hvis man regner den udgift med ind, når man skal til at vurdere forskellige energiformer over for hinanden, så tror jeg, vi skal takke de folk, der dengang sparede os for den form for udgifter i Danmark i dag.
     Og med disse ord kan vi altså støtte forslaget.

Næste