Forrige

Pernille Rosenkrantz-Theil (EL):
Man skal selv rydde op efter sig. Den sætning går igen fra børneværelset, daginstitutioner og også til miljødebatten. Heldigvis for det.

Kl. 11.00

     Det her beslutningsforslag handler om at sætte oprydningen efter de nukleare aktiviteter på Risø på skinner, altså skabe grundlaget for at kunne komme i gang. Det kan Enhedslisten grundlæggende støtte.
     Vi skal ikke lægge skjul på, at vi finder det glædeligt, at de nukleare aktiviteter på Risø nu afvikles.
     Vi anerkender, at der nu forestår et større oprydningsarbejde i forbindelse med Risøs reaktorer. Vi er grundlæggende enige i at forsøge at få ryddet op så hurtigt som muligt og få gjort området rent så hurtigt som muligt, altså inden for en 11-20 år, som det fremgår.
     Vi anerkender ligeledes, at det radioaktive affald må håndteres og placeres her i landet. Vi kan læse os til, at det ikke er nogen nem og ukompliceret proces, regeringen finder det nødvendigt at sætte i gang. Der skal laves flere undersøgelser, før man overhovedet kan begynde at tale om en konkret placering. Det forstår vi godt, for netop håndtering og placering af radioaktivt affald er en beslutning, som vil have konsekvenser i flere hundrede år fremover. Derfor er det vigtigt for os, at der er maksimal åbenhed omkring processen, som nu sættes i gang.
     Jeg glæder mig ligesom hr. Martin Lidegaard over, at man ikke fik a-kraft i Danmark, og man dermed kun står med det her relativt lille problem sammenlignet med lande, som faktisk indførte a-kraft. Når man tænker på, hvor lang og besværlig en proces vi skal igennem med de her forsøg, så kunne jeg lige have forestillet mig, hvad der var sket, hvis de partier, der havde villet det dengang, faktisk havde fået gennemført a-kraft i Danmark.
     Men som sagt kan vi støtte det her forslag.

Næste