Forrige

Troels Lund Poulsen (V):
Venstre hilser med tilfredshed, at FN's Sikkerhedsråd nu har vedtaget en konsekvent kurs over for Irak og Saddam Hussein. Venstre ser det som en sejr for det internationale samarbejde og FN-systemet, at der er opnået enighed om en slagkraftig resolution om Irak. Det er glædeligt, at FN-systemet viser sig som et handlekraftigt samarbejdsforum på trods af, at Saddam Hussein i mere end et årti har forsøgt at undergrave FN's autoritet.
     Nu må det stå krystalklart for diktaturet i Baghdad, at der ikke kan blive tale om nye undvigemanøvrer. Denne gang skal Irak leve op til de internationale forpligtelser og lade FN's våbeninspektører gøre deres arbejde færdigt.
     Hvorfor er det så vigtigt, at FN's våbeninspektører kommer ind? Det er der flere grunde til.
     Først og fremmest har vi jo allerede i dag hørt de rapporter, der er lavet om masseødelæggelsesvåbnene, og som dokumenterer, at Irak har været i besiddelse af og er i besiddelse af masseødelæggelsesvåben. Enhver ansvarlig og forstandig politisk beslutningstager må forholde sig til disse trusler. Det er på høje tid, at det internationale samfund nu sætter en stopper for den lemfældige omgang med internationale principper, som Saddam Husseins regering de sidste 10 år har været udtryk for. Irak må og skal ikke kunne slippe af sted med at udvikle og lagre masseødelæggelsesvåben.

Kl. 10.40

     Hvis vi lader Saddam Hussein slippe af sted med det, er vi med til at sende en skjult opfordring til andre despoter rundt om i verden om, at de også roligt kan anskaffe sig denne type våben. Derfor skal vi gribe ind.
     Derfor er det også på høje tid, at FN's våbeninspektører nu får en ubetinget fri og uhindret adgang til Irak, herunder også en adgang til de præsidentielle områder. Det har Saddam Hussein lovet. Lad os se, om han holder sit løfte denne gang.
     Men lad mig også bruge denne anledning til at give svar på tiltale til nogle af de dele af den socialistiske opposition her i Folketinget, der gang på gang har kritiseret regeringen for at støtte USA for stærkt.
     Det er en meget letkøbt og fattig holdning at være kritisk over for USA, når der hersker fred og ingen fare. Det er nemt at være antiamerikansk og sige, at USA fører deres egen krigeriske udenrigspolitik uden at tage hensyn til andre. Det er bare ikke rigtigt. Vi skal prise os lykkelige for, at en af verdens stærkeste nationer har et veludviklet demokrati. Det er et demokrati, der bygger på frihed, tolerance og retfærdighed. Det er bærende værdier både i Europa og USA.
     Lad os sammen huske på, at der er flere ting, der forener os, end der skiller os. Lad mig minde om, at det var USA, der hjalp Europa med at blive befriet fra nazismen og senere også beskyttede os mod den kommunistiske trussel under den kolde krig. Derfor glæder det mig også at se, at de kræfter, der har talt for amerikansk unilateralisme, nu er kommet til kort med en bred vedtagelse omkring en FN-resolution.
     Lad mig også sige til hr. Holger K. Nielsen, der i dag citerer fra New York Times, at hr. Holger K. Nielsen jo ikke citerer helt korrekt fra New York Times. For Kofi Annan nævner jo også, at det er vigtigt, at der er én nation, der bliver ved med at fastholde presset på Irak. Det fremgik jo ikke af den tale, som hr. Holger K. Nielsen fremførte fra Folketingets talerstol.
     Lad mig til sidst på baggrund af Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre og Kristeligt Folkeparti fremsætte følgende:

Forslag til vedtagelse

»Folketinget bekræfter sin vedtagelse V 64 af 20. marts 2001.
     Folketinget hilser det videre velkomment, at Sikkerhedsrådet den 8. november 2002 har vedtaget en ny og skærpet resolution, hvori Irak på det kraftigste opfordres til at efterleve sine forpligtelser vedrørende eliminering af masseødelæggelsesvåben og til at samarbejde fuldt ud med FN's våbeninspektører.« (Forslag til vedtagelse nr. V 15).

Næste