Forrige

Jeppe Kofod (S):
Jeg vil også gerne indlede med at sige tak for besvarelserne til både statsministeren og udenrigsministeren.
     Jeg synes, det er vigtigt, at der bliver lagt vægt på, at det her kører i et FN-spor, og at FN er omdrejningspunktet for den videre proces i hele Iraksituationen.
     Jeg vil gerne indlede med at sige, at efter at Irak i flere år, som der også blev nævnt, siden 1998, har afvist FN's våbeninspektører adgang til landet, accepterede Saddam Hussein dette tidligere på året. Og som vi så fredag den 8. november, vedtog FN's Sikkerhedsråd efter mange ugers forhandlinger enstemmigt resolution 1441 om Irak. Og i går, onsdag, har Saddam Hussein tilsyneladende accepteret resolutionen, selv om det var under protest.
     Socialdemokraterne kan med glæde konstatere, at resolution 1441 sætter en tyk streg under, at afviklingen af Iraks masseødelæggelsesvåben fortsat ligger i FN's Sikkerhedsråds regi. Vi mener, det er en sejr for verdenssamfundet og i særdeleshed for de kræfter i verden, der arbejder for en fredelig og politisk løsning på Irakkonflikten.

Kl. 10.35

     Det er vi meget tilfredse med, og vi vil stærkt opfordre den danske regering til at insistere på FN som omdrejningspunkt også fremover. Også over for Bushadministrationen i USA og en eventuel amerikansk enegang uden mandat fra FN's Sikkerhedsråd.
     Alternativet med krig ved vi vil få uoverskuelige konsekvenser med tab af civile og uskyldige menneskeliv, og det kan også føre til en farlig destabilisering af hele regionen.
     Resolutionen fra FN's Sikkerhedsråd sætter klare krav til Irak, som i samarbejde med FN skal destruere og afvikle alle masseødelæggelsesvåben og dermed bidrage til en mere sikker og fredelig verden. Jeg synes, det er værd at understrege, at målet - med Kofi Annans ord - er at sikre en fredelig afrustning af Irak i fuld overensstemmelse med resolutionen og en bedre og mere sikker fremtid for det irakiske folk. Det er et i øvrigt hårdt prøvet irakisk folk, der har levet 23 år under Saddam Husseins brutale regime, som har gjort sig skyldig i talrige eksempler på forbrydelser mod menneskeheden og overtrædelse af menneskerettighederne.
     Under de sidste 11-12 års sanktioner mod landet på grund af Iraks manglende accept af at give afkald på masseødelæggelsesvåben har Saddam Hussein som bekendt taget sin befolkning som gidsel i en propagandakrig mod Vesten. Resultatet er skræmmende for et land, der for blot 12 år siden hørte til blandt de økonomisk mest udviklede i regionen. I dag er børnedødeligheden i de Saddam Hussein-kontrollerede dele af Irak dobbelt så høj som før Golfkrigen, nøden voldsomt udbredt og elendigheden for de svageste, kvinder, børn og fattige, enorm.
     Som Socialdemokrater håber vi på, at Irak nu efterlever FN's krav, så vi på et tidspunkt kan ophæve det nuværende sanktionsregime mod landet og dermed sikre den irakiske befolkning økonomisk og social udvikling, en befolkning, der som sagt er hårdt prøvet.
     Vi understreger også behovet for fortsat nødhjælp. Det hørte vi desværre ikke noget om i svaret, så vi understreger behovet for fortsat nødhjælp til den irakiske befolkning ud over de 180 mio. kr., som Danmark har givet i perioden fra 1992 til 2000, og de ca. 2,5 mia. kr., EU's nødhjælpsprogram ECHO har givet i samme periode.
     Vi mener endvidere, at det fortsat er meget vigtigt at støtte mindretallene i Irak, i Sydirak, men ikke mindst også selvfølgelig den kurdiske befolkning i Nordirak, der også i fremtiden vil have stærkt behov for tilstedeværelse af verdenssamfundet for at sikre deres autonomi og for at sikre en økonomisk udvikling og støtte til den del af Irak.
     Må jeg afslutningsvis understrege, at det nu selvfølgelig er op til Saddam Hussein, om der bliver en fredelig udgang på Irakkrisen. Resolution 1441 opridser nogle klare krav for, hvad der skal gøres, og der er tidsplaner for, hvornår det skal ske.
     Hvis man læser art. 13 i resolutionen om Irak, kan man se, at hvis Irak ikke opfylder sine forpligtelser, og hvis Irak bryder folkeretten, vil landet imødese alvorlige konsekvenser. Det er selvfølgelig vigtigt, at disse alvorlige konsekvenser, der kommer, hvis landet ikke gør det, bliver drøftet og diskuteret i FN's Sikkerhedsråd, og det er det spor, der kører.
     Derfor vil vi fra Socialdemokratiets side også støtte det forslag til vedtagelse, der bliver fremsat senere af Venstres ordfører.

Næste