Spm. nr. S 2476

Til justitsministeren (17/3 03) af:

Villy Søvndal (SF):

»Vil ministeren udarbejde en oversigt over alle aftaler, erklæringer, konventioner m.v. om våbendestruktion og våbensalg, herunder udfasede våben fra politi, hjemmeværn og forsvar, som Danmark har indgået/tiltrådt?«

Svar (21/3 03)

Justitsministeren (Lene Espersen):

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodet Udenrigsministeriet om en udtalelse.

Når denne udtalelse foreligger, vil jeg vende tilbage til sagen.

Supplerende svar (7/7 03)

Justitsministeren (Lene Espersen):

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Udenrigsministeriet, der har oplyst følgende:

»Deltagelse i Wassenaar Arrangementet indebærer en politisk forpligtelse til at kontrollere eksport af våben, som er opført på Arrangementets kontrolliste.

EU’s adfærdskodeks for våbeneksport indeholder otte kriterier for medlemslandenes vurdering af ansøgninger om våbeneksport. EU’s liste over militært udstyr, der er omfattet af kodeksen, er i alt væsentligt identisk med Wassenaar Arrangementets kontrolliste.

FN’s handlingsprogram mod illegal handel med håndvåben samt OSCE-dokumentet om håndvåben opfordrer bl.a. til at udvise ansvarlighed i forbindelse med videresalg og eksport, samt til at overveje destruktion af evt. overskydende våben.«

Udenrigsministeriet har endvidere supplerende oplyst følgende om tidspunktet for disse aftalers indgåelse:

»FN’s håndvåbenresolutioner 52/38J og 53/77E blev vedtaget af Generalforsamlingen henholdsvis den 9. december 1997 og den 4. december 1998. FN’s handlingsprogram mod illegal handel med håndvåben blev vedtaget den 20. juli 2001.

OSCE-dokumentet om håndvåben blev vedtaget den 24. november 2000.

Wassenaar Arrangementet bygger på en erklæring af 19. december 1995 og afholdt sit første plenarmøde den 2.-3. april 1996 i Wien.

EU’s adfærdskodeks for våbeneksport bygger på kriterier vedtaget af Det Europæiske Råd i 1991 og 1992 og blev vedtaget på Rådets møde den 8. juni 1998.«