Spm. nr. S 4313

Til justitsministeren (14/8 03) af:

Villy Søvndal (SF):

»Vil ministeren præcisere, hvad der nu er tilladt og i særdeleshed ikke er tilladt politiet i forbindelse med udførsel af våben, jf. våbenlovens § 9, stk. 1?«

Svar (26/8 03)

Justitsministeren (Lene Espersen):

Reglerne om udførsel af våben findes i våbenlovens § 6, stk. 1, der har følgende ordlyd:

»§ 6. Det er forbudt uden tilladelse fra justitsministeren eller den, ministeren bemyndiger dertil, i hvert enkelt tilfælde at udføre:

Det følger af våbenlovens § 9, stk. 1, 2. pkt., at denne bestemmelse ikke gælder for politiet, ligesom bestemmelsen i våbenlovens § 1 om indførsel og tilvirkning af våben ikke gælder for politiet.

Våbenlovens § 9, stk. 1, 2. pkt., blev indsat i våbenloven ved lov nr. 363 af 2. juni 1999. Det er i de almindelige bemærkninger til bestemmelsen anført, at formålet var at fastslå gældende praksis på området, hvorefter kravet om udførselstilladelse ikke gjaldt dansk politis ind- og udførsel af våben og ammunition til brug i forbindelse med fredsbevarende missioner i udlandet.

Våbenlovens § 9, stk. 1, 2. pkt., medfører således, at politiet ikke skal indhente tilladelse fra Justitsministeriet til udførsel af våben i forbindelse med tjenesten.

Polititjenestemænds udførsel af våben i privat øjemed kræver derimod tilladelse fra Justitsministeriet efter bestemmelsen i våbenlovens § 6, stk. 1.