Spm. nr. S 4815

Til justitsministeren (23/7 04) af:

Lissa Mathiasen (S):

»Vil ministeren oplyse, om det er lovligt at registrere unge under 18 år i RKI eller at true unge med, at de kommer i RKI, hvis de ikke betaler?«

Svar (10/8 04)

Justitsministeren (Lene Espersen):

De almindelige regler om behandling af personoplysninger er fastsat i lov nr. 429 af 31. maj 2000 om behandling af personoplysninger (persondataloven). Loven indeholder bl.a. regler om betingelserne for, at der lovligt kan behandles oplysninger om enkeltpersoners forhold, jf. bl.a. lovens §§ 6-8.

I persondatalovens kapitel 6 er der fastsat særlige regler om kreditoplysningsbureauers virksomhed. Reglerne tager sigte på al form for kreditoplysningsvirksomhed og finder bl.a. anvendelse for den virksomhed, der udøves af det i spørgsmålet nævnte RKI Kredit Information A/S.

Det følger bl.a. af reglerne i persondatalovens kapitel 6, at den, der ønsker at drive et kreditoplysningsbureau som virksomhed, forinden skal indhente tilladelse hertil fra Datatilsynet, jf. lovens § 19. Datatilsynet kan i medfør af lovens § 50, stk. 5, ved meddelelse af en sådan tilladelse fastsætte nærmere vilkår for udførelsen af behandlingen af personoplysninger til beskyttelse af de registreredes privatliv.

I den forbindelse har Datatilsynet udarbejdet en række standardvilkår for kreditoplysningsbureauer, og disse vilkår fraviges kun, hvis der foreligger særlige forhold. Vilkårene er supplerende i forhold til reglerne i persondataloven og er i visse tilfælde udtryk for en præcisering af loven.

Det fremgår af persondatalovens § 20, stk. 1, at kreditoplysningsbureauer kun må behandle oplysninger, som efter deres art er af betydning for bedømmelse af økonomisk soliditet og kreditværdighed. Registrering af en manglende betaling skal således være udtryk for en manglende betalingsevne og ikke manglende betalingsvilje.

Når Datatilsynet meddeler tilladelse til at drive et kreditoplysningsbureau, stilles der derfor altid vilkår om, at der i tilfælde, hvor fordringen er bestridt, ikke må ske registrering, videregivelse eller anden behandling, herunder trues med indberetning af en fordring på en person eller virksomhed. Disse vilkår fremgår af Datatilsynets standardvilkår 1.

Af persondatalovens § 20 følger endvidere generelt, at et kreditoplysningsbureau ikke må behandle oplysninger om økonomisk soliditet og kreditværdighed vedrørende umyndige under 18 år. Der kan i den forbindelse henvises til, at umyndige under 18 år som almindelig regel ikke selv kan forpligte sig ved retshandler eller råde over deres formue, jf. værgemålslovens § 1.

Det bemærkes herudover, at reglerne i persondataloven anvendelse i øvrigt finder anvendelse for kreditoplysningsbureauer, hvis der er tale om forhold, som ikke er reguleret i vilkårene eller i kapitel 6 i persondataloven om kreditoplysningers virksomhed. Det indebærer bl.a., at kreditoplysningsbureauers virksomhed er omfattet af det almindelige tilsyn, som Datatilsynet fører med overholdelsen af persondataloven, jf. bl.a. lovens § 58.