Spm. nr. S 1574

Til justitsministeren (12/1 04) af:

Villy Søvndal (SF):

»Vil ministeren give en komplet oversigt over danske våbenproducenter, herunder producenter af produkter med dobbelt anvendelse?«

Svar (26/1 04)

Justitsministeren (Lene Espersen):

Efter krigsmateriellovens § 2, stk. 1, må krigsmateriel kun fremstilles, hvis justitsministeren giver tilladelse hertil. En virksomhed kan kun opnå tilladelse, hvis betingelserne i lovens §§ 4-6 – vedrørende dansk statsborgerskab, kapitalforhold mv. – er opfyldt, jf. § 2, stk. 2. Desuden forudsætter optagelse af udenlandske lån eller lån med udenlandsk garanti samtykke fra justitsministeren, jf. § 7.

Efter § 14, stk. 1, i krigsmaterielloven, kan justitsministeren tillade, at en virksomhed er undtaget fra lovens §§ 2-7, hvis virksomheden kun i ringe omfang fremstiller krigsmateriel, udelukkende fremstiller sprængstoffer eller krudt eller udelukkende beskæftiger sig med underordnede delprocesser i fremstillingen.

Følgende virksomheder har aktuelt tilladelse til at producere krigsmateriel, jf. krigsmateriellovens § 2, stk. 1:

A.H. Værktøj og Metalvarefabrik A/S

H. Brüsch Maskinfabrik A/S

Danish Aerotech A/S

Dansk Sintermetal A/S

Danyard Aalborg A/S

E. Falck Schmidt A/S

Faaborg Værft A/S

GPV Elbau Electronics A/S

GPV Industri A/S

GPV International A/S

GPV Teknik A/S

Hamann Electronics A/S

Hvide Sande Skibs- & Baadebyggeri A/S

Mærks Data Defence Systems AS

NB-Metal A/S

Nordic Defence Industries A/S

Odense Staalskibsværft A/S

Promecon as

Reson A/S

Scan Press A/S

A/S De Smithske

Søby Motorfabrik og Stålskibsværft A/S

Terma A/S

UM-Metalstøberi I/S

Følgende virksomheder har aktuelt dispensation fra krigsmateriellovens §§ 2-7, jf. § 14, stk. 1:

Allerup Teknik A/S

AluScan A/S

Arnivara A/S

Maskinfabrikken Asa-Tor A/S

AVK Tooling A/S

Bent Hede Elektronik A/S

Bodycote Varmebehandling A/S

Cava Plastics A/S

Elektro-Isola A/S

Fast Food Teknik A/S

Galvanisk Kompagni A/S

Guldbjerg Maskinfabrik A/S

Hammerum Tullebølle A/S

Jysk Spåntagning A/S

KP Maskinfabrik A/S

L.A. Engineering

Noliac A/S

Odense Galvano Industri A/S

OTV Plast A/S

Printca A/S

Sur-Tech A/S

TC Plast A/S

Det kan endvidere oplyses, at det i henhold til våbenlovens § 1, stk. 1, er forbudt uden tilladelse af justitsministeren eller den, han bemyndiger dertil, at tilvirke skydevåben mv.

Justitsministeriet har foretaget en søgning i ministeriets elektroniske journalsystem vedrørende sager om fremstilling af skydevåben mv. oprettet siden journalsystemets ibrugtagning den 1. juli 1994. Det fremgår heraf, at følgende virksomheder aktuelt har generelle tilladelser til at fremstille skydevåben, herunder injektionsvåben, jf. våbenlovens § 1, stk. 1.

Aabo Bullets

Centaur House

Dan-Inject Skandinavien

Gamefair KS

M.C.I

S&L Produktion ApS

For så vidt angår produkter med dobbelt anvendelse har Justitsministeriet anmodet Erhvervs- og Boligstyrelsen om en udtalelse. Erhvervs- og Boligstyrelsen har oplyst følgende:

»I henhold til dansk lovgivning er det virksomhedernes eget ansvar at ansøge om udførselstilladelse til eksport af produkter med dobbelt anvendelse.

Erhvervs- og Boligstyrelsen registrerer de virksomheder, som har fået tilladelse eller afslag på eksport af produkter med dobbelt anvendelse eller som f.eks. har fået foretaget en teknisk vurdering af produkter.

I denne sammenhæng henvises der til Udenrigsministeriets rapport til Folketinget om »Udførsel af våben og industriprodukter med dobbelt anvendelse fra Danmark - 2002« (se http://www.um.dk/upload/sikkerhed/udfoersel_af_vaaben_og_dual-use_produkter_fra_Danmark_2002.pdf).

Rapporten indeholder en liste over alle de virksomheder, som i årene 1999 til 2002 har fået tilladelse eller afslag på eksport af produkter med dobbelt anvendelse eller som f.eks. har fået foretaget en teknisk vurdering af produkter. Kopi af listen vedlægges.«

Den i udtalelsen nævnte liste er fremsendt direkte til spørgeren.