Forrige

Kim Behnke (UP):
Når jeg vælger at tage ordet i den her sag, så er det, fordi der er et synspunkt, der ikke er blevet fremført, men som hører til debatten.
     Når det gælder de dele af forslagets argumentation og ikke mindst justitsministerens besvarelse, der drejer sig om at gribe ind over for hælerivirksomhed, våbenbesiddelse, vold, og hvad der ellers foregår i disse miljøer, ja, så er det naturligt, at disse klare overtrædelser af straffeloven naturligvis skal efterforskes af politiet, og i det omfang det er enkeltsteder, der er genstand for sådan nogle aktiviteter, ja, så må man naturligvis gribe ind dér.
     Men selve overskriften på denne her debat er jo noget andet. Selve overskriften og den måde, som også Dansk Folkeparti lancerer det her på, efterlader det indtryk, at problemet er, at der er nogle mennesker, der har valgt at ryge hash. Og det har vi i Danmark valgt - desværre - at kriminalisere, oven i købet i et sådant omfang, at når nogle mennesker med bestemte sygdomme har brug for hash i forbindelse med deres sygdomsbehandling, ja, så skal vi til at lave alle mulige krumspring med særlove osv., for ellers så kan vi ikke håndtere, at det kan lade sig gøre.
     Min opfattelse er den, at uanset hvor mange gange vi kriminaliserer og forbyder og sender politiet af sted, jamen så vil den hash blive røget, og jo mere vi jagter de mennesker, der ryger hashen, jo større sandsynlighed er der for, at vi skræmmer dem hen til miljøer, hvor de er i hænderne på forskellige kriminelle pusherbander, rockere og andre.
     Derfor er mit spørgsmål, om vi ikke bør anskue denne her problemstilling på en anden måde. Og jeg mener, at der er et aldeles glimrende civiliseret samfund ganske tæt på os, nemlig Holland, som har vist, at der er en anden metode at håndtere det her på.
     I Holland foregår hashindtagelse fuldstændig åbent. Der er veletablerede butikker, restauranter, såkaldte coffee shops, hvor folk kan gå ind og spise og ryge hash, hvis de har lyst til det. Der skal man altså ikke som den, der har lyst til at indtage hash, bevæge sig ud i de kriminelle miljøer. For det, der sker, er, at når man bliver en del af det kriminelle miljø, ja, så er det jo ikke længere bare et spørgsmål om længere at ryge hash, næh, så kan man også deltage i handel med tyvekoster, hælerivirksomhed; man kan begynde alle mulige andre former for kriminalitet. Og det er ikke kun i store byer som Rotterdam og Amsterdam. En lille bitte flække på grænsen mellem Holland og Belgien, der hedder Roosendaal, en lille bitte by på 3.000 indbyggere, har to coffee shops. Den ene hedder meget charmerende Christiania, og den anden hedder Liberty, begge velrenommerede steder. Man kunne også købe øl og kaffe og andre ting dér. Men i sådan en lille by gik de borgere, der havde lyst til det, på coffee shop, når de havde lyst til at ryge hash. Det var ikke en kriminel handling. De skulle ikke skjule sig for politiet. Tværtimod, hvis man ønskede at købe det med hjem derfra, fik man oven i købet nogle meget charmerende poser med et hamplogo på. Så der var ingen som helst problemer. Sådan foregår det helt uproblematisk i Holland. Og jeg synes, de hollandske erfaringer efterhånden også bør gøre indtryk i Danmark, frem for at vi tror, at bare vi laver nogle flere love, bare politiet laver nogle flere razziaer, så holder folk nok på et eller andet tidspunkt op med at ryge hash. Nej, det gør de ikke. Så vil jeg hellere have, at folk går hen på en coffee shop, hvor der er en registreret indehaver, som betaler moms og afgifter, frem for at vi skræmmer folk under jorden. Men justitsministeren skal have min fulde opbakning til, at de andre kriminelle aktiviteter, der foregår de steder, naturligvis bliver stoppet, for det er åbenlyse overtrædelser af straffeloven.

Næste