Forrige

Udenrigsministeren (Per Stig Møller):
Jeg vil tillade mig at betragte det som meget hypotetisk. Sådan vil det hverken ende i aften eller den 14. februar. Jeg er da ikke i tvivl om, at hvis Rusland, Kina, USA og Storbritannien mener, at vi på baggrund af det her er nødt til at gå ind og afvæbne, så kan jeg ikke forestille mig, at Frankrig nedlægger veto mod Rusland, Kina, USA og United Kingdom. Det er derfor, spørgsmålet er hypotetisk. Hvorfor skulle jeg forholde mig til en situation, som jeg opfatter som utænkelig? Det er der ingen grund til.
     Frankrig har altid påtaget sig internationale opgaver, hvor det har været nødvendigt; de har været med alle vegne, det er også et NATO-land. Så jeg kan ikke rigtig forestille mig den der situation, og derfor er der ingen grund til at begynde at gå ud på den boldgade, for Rusland har udtrykt sig meget USA-positivt og for, at Sikkerhedsrådet skal træffe den nødvendige beslutning, afhængig af hvad Blix kommer og siger, og hvad der kommer frem af beviser.
     Jeg kan ikke forestille mig, at Chirac ikke vil finde en løsning sammen med de fire andre. Frankrig har kørt det her meget seriøst; Frankrig har kørt det meget fornuftigt; jeg har kun fuld respekt for det franske diplomati, som var meget bærende for, at man fik en god resolution, 1441. Så hvorfor skulle jeg være i tvivl om den franske dygtighed i FN's Sikkerhedsråd, som har udfoldet sig ganske fornuftigt?
     Jeg tror også, der kommer en enighed i Sikkerhedsrådet. Mit håb er bare, at vi når frem til enighed og kan konstatere, at Chirac nu lader sig afvæbne og får sprængt sine ting i stumper og stykker, så han ikke kan anvende dem mod sagesløse mennesker i regionen, og det er det, vi fastholder presset for. At forholde mig til en tænkt fransk situation, det synes jeg ikke vi skal gøre.

Kl. 13.45

Villy Søvndal (SF):
Jeg synes måske, udenrigsministeren faldt lidt tilbage i et gammelt spor ved ikke at forholde sig til hypotetiske situationer og sådan noget. Så tror jeg også, udenrigsministeren kom til at forveksle Chirac med Saddam.
     Der er jo det rigtige i det, at der er lande, der har meget større mængder ødelæggelsesvåben end Irak, men jeg er sikker på, at udenrigsministeren kom til at fortale sig og mente Saddam i stedet for Chirac, selv om Frankrig jo har masseødelæggelsesvåben i form af atomvåben osv.
     Når jeg synes, det er vigtigt, at vi forholder os til hypotetiske spørgsmål, er det jo, fordi vi står over for en krig med ufattelige konsekvenser, må jeg sige til udenrigsministeren. Det tror jeg også udenrigsministeren godt ved.
     Den danske debat har været kendetegnet ved et forsøg på at lave en meget, synes jeg, primitiv debat, der hedder: De, der er betænkelige ved krigen, er nok bare grundlæggende antiamerikanske i deres sindelag, og dem kan vi køre ind på det spor, selv i en situation hvor den folkelige modstand er så voldsom.
     Jeg insisterer på, at hvis den danske regering også skal bidrage med soldater i en krig, der vil betyde i tusindvis, i titusindvis af uskyldige dræbte, så er forudsætningen, at vi gør os nogle solide, grundige overvejelser om det og derfor spørgsmålet.

Næste