Besvarelse på bilag 9

                                                         Forsvarsudvalget
                                                        (B 165 - bilag 8)
                                                             (Offentligt)

             Folketingets Forsvarsudvalg

       Christiansborg, den 12. maj 2003

               Udvalget udbeder sig - i 70 eksemplarer - ministerens
       besvarelse af følgende spørgsmål:

       Ad
       B 165 Forslag til folketingsbeslutning om dansk militær deltagelse i en multinational sikringsstyrke i Irak Af udenrigsministeren

40.    Ministeren bedes redegøre for forhandlingerne med Politiforbundet om afsendelse af 25 mand i den danske militære delegation til Irak.

41.    Er det korrekt at de danske politifolk skulle arbejde under militær kommando og være underlagt den militære strafferet?

42.    Hvilke politifolk/specialister fra politiet er der planer om at udsende til Irak?

43.    Kan regeringen bekræfte at præsident Bush har givet ordre om at udskifte en række af de ledende diplomater og embedsmænd på centrale poster i Kontoret for Genopbygning og Bistand i Bagdad, herunder diplomaten Barbara Bodine som havde en de facto stilling som borgmester for Bagdad, fordi de ikke har været i stand til at få situationen tilbage til normale forhold?

44.    Hvad er ministerens kommentar til at den amerikanske specialgruppe som USA sendte til Irak for at finde masseødelæggelsesvåben, nu er ved at nedtrappe deres aktiviteter, uden at have fundet beviser på eksistensen af hemmelige lagre af ulovlige våben?

45.    Hvad er ministerens kommentar til udtalelsen fra oberst Richard McPhee - der skal stå for afviklingen af den amerikanske specialgruppes arbejde - ifølge Politiken den 12. maj 2003 siger, at "Det var ikke for ingenting, at vi gav vores folk beskyttelsesdragter på..hvis Irak overvejede at bruge de våben, må der have været noget at anvende. Og vi har ikke fundet det"?

46.    Hvordan vil ministeren karakterisere arten af de oplysninger som den amerikanske udenrigsminister Colin Powell gav FN`s Sikkerhedsråd om eksistensen af flere hundrede tons biologiske og kemiske stoffer, missiler og raketter, og hvor den amerikanske specialgruppe ifølge Politiken den 12. maj 2003, efter snesevis af resultatløse missioner, har mistet troen på, at de finder noget?"

47.    Er ministeren enig i - med baggrund i de hidtil resultatløse undersøgelser af den amerikanske specialgruppe - at for at man kan konstatere hvordan situationen reelt er i Irak
m.h.t. eksistensen af masseødelæggelsesvåben, vil det være det eneste rigtige at sende FN`s trænede og erfarne våbeninspektører afsted til Irak for at gøre arbejdet færdigt, dvs. undersøge eksistensen af masseødelæggelsesvåben, og lade denne gruppe få den tid som er nødvendig til dette?

48.    Er ministeren ikke enig i, at det udfra et neutralt og troværdigt synspunkt, må være FN`s våbeninspektører der skal gøre arbejdet om eksistensen af masseødelæggelsesvåben, færdigt, og ikke specialister fra besættelsesmagtens lande?

49.    Er ministeren ikke enig i, at når den danske militære delegation bliver underlagt en central amerikanske overkommando, så kommer den danske militære delegation til at fungere som et led i besættelsesmagtens magtudøvelse?

50.    Kan ministeren bekræfte, at regeringens argumentation for at krigen mod Irak var forankret i FN byggede på eksistensen af masseødelæggelsesvåben?

                                     P.u.v.

Helge Adam Møller,
formand.

       Til
            forsvarsministeren og udenrigsministeren (Løbenr. 19188)