Forrige

Ole Sohn (SF):
Hvis man slår op i »Kort og godt om forslag til Finanslov for 2002«, står der, at regeringens politik er at sikre »krav om god regeringsførelse« og sikre »respekt for demokrati«. Det er de to pejlemærker, som den nuværende regering har i forhold til udviklingslandene, den tredje verdens lande, de fattigste lande i verden. Men når det gælder en god regeringsførelse herhjemme, blæser flertallet på respekten for demokratiet.
     Nu har vi hørt to af regeringspartiernes - jeg havde nær sagt tre - ordførere og Dansk Folkepartis ordfører her udtale sig om noget, som de ikke ved noget om, og som de ikke kan vide noget om alene af den grund, at regeringspartiernes ordførere har accepteret, at ministeren fremsætter et lovforslag uden at sende det til høring, uden at sikre sig, at man kan få en saglig belysning af spørgsmålet, som kan danne grundlag for nogle politiske beslutninger.
     Man træffer så at sige beslutninger med bind for øjnene om ikke bevidst, så i hvert fald med fuld accept, og det er ikke god regeringsførelse, og det er ikke respekt for folkestyret. Det ved hr. Lars Barfoed godt, det ved Venstres ordfører godt, det ved Dansk Folkepartis ordfører godt. Så jeg forstår simpelt hen ikke, at man lader sig lede med bind for øjnene og diskuterer noget, man ikke har forstand på, for det har man ikke.
     Hr. Lars Barfoed siger, at feriefonden har rigelige midler til at foretage investeringer. Vi har endnu ikke fået et eneste argument, som belyser, at hr. Lars Barfoed ved, hvad han taler om. For virkeligheden er jo den, at feriefonden ikke kan disponere til nye projekter, fordi man ikke ved, om skiftende regeringer griber ind eller ej. Det er jo ikke første gang, der er grebet ind. Det kan den her regering ikke tage ansvaret for. Så meget vil jeg dog sige.
     Netop det, at man ikke har haft den viden eller har haft den sikkerhed, har gjort, at man har været nødt til at sige:
Vi kan kun foretage vedligeholdelse af allerede foretagne investeringer, fordi vi ikke ved, hvad der kan ske fra Folketingets side. Derfor besluttede vi tidligere at sige, at feriefondens midler skal gå til fremme af turismen i Danmark, fordi turismen er et af de stærkest voksende erhvervsområder, vi har, på linje med kulturerhvervet, som jo i øvrigt også får et hak i tuden her.
     Det, man gør, er, at man skærer den gren over, man selv sidder på, og det forstår jeg simpelt hen ikke at man gør. Man siger: O.k., erhvervslivet skal have en halv milliard i skattelettelse; det tager vi så fra feriefonden. Derved skader man lokalsamfund, lokalerhvervsliv, lokalturisme. Men det forstår jeg simpelt hen ikke at man overhovedet ikke kan se eller ikke ønsker at se. Men det er som sagt, fordi regeringspartiernes ordførere accepterer, at regeringen fremsætter det ene lovforslag efter det andet, uden at man får en saglig belysning. Det hænger selvfølgelig også sammen med, at regeringen har den opfattelse, at sagligt input, ekspertise ikke er velkomment i den politiske debat.
     Men vi kommer til at træffe nogle beslutninger, som vi alle sammen vil blive kede af. For at undgå, at vi gør det, inden vi når til tredje behandling, vil jeg gerne herfra bekendtgøre, at vi agter at bede udvalget om at indhente høringssvar fra relevante organisationer, Danmarks Turistråd, fra Arbejdsmarkedets Feriefond, sådan at vi kan få tingene belyst. Når vi så skal træffe beslutning og trykke på knappen ved tredje behandling, så ved partierne godt, at når vi gør det, ødelægger vi det. Så er det fair, men man skal bare ikke handle med bind for øjnene og så oven i købet tro, at man gør det i en god sags tjeneste.

Næste