Forrige

(Kort bemærkning). Frank Jensen (S):
Jeg kan helt genkalde mig den ordførertale fra 1998 af fru Ingrid Rasmussen, som hr. Jens Rohde læste op. Den er jeg fuldstændig enig i, det var jeg i 1998, det er jeg i dag, og det er Socialdemokratiet. Forskellen fra 1998 og til nu er - og det er, som om det ikke er helt gået op for hr. Jens Rohde endnu - at i 1998 havde man et fuldstændig klart juridisk grundlag baseret på resolutionerne 678 fra 1990 og 687 fra 1991. Vi havde den situation, som også er gengivet i regeringens eget juridiske notat til Folketinget, at de daværende våbeninspektører i UNSCOM meddelte, at der var grove og vedvarende chikaner eller grove og vedvarende overtrædelser fra Saddam Husseins side i forhold til, at de kunne udføre deres opgave. De rykkede selv ud. Det var i 1998.

Kl. 11.35

     Nu er vi i den situation, at Hans Blix var i funktion, at våbeninspektørerne var i funktion indtil i går, hvor de blev evakueret. De blev ikke evakueret på baggrund af deres egen indstilling, de blev ikke evakueret på baggrund af beslutning i FN's Sikkerhedsråd. De blev evakueret, fordi den amerikanske præsident og den danske statsminister ville i krig. Det er fakta. Og derfor er situationen en markant anden, og det er også derfor, at man er nødt til at vurdere situationen juridisk ud fra de betingelser, hvorunder den finder sted. Sådan er jura. Jura er ikke nogen eksakt videnskab. Man er nødt til at se på forudsætninger, hvorunder man skal vurdere det juridiske faktum.
     Det juridiske faktum i dag er, at vi ikke har noget folkeretligt grundlag at indlede krigen på, fordi man har sat de gamle resolutioner midlertidigt ud af kraft, indtil Sikkerhedsrådet har truffet nye beslutninger. Det var forudsætningen for flertallet i Sikkerhedsrådet den 8. november sidste år.
     Det samme er svaret til hr. Troels Lund Poulsen. Vi har ønsket at lægge maksimalt pres på diktatoren i Bagdad. Det er jo en opfattelse, vi har haft til fælles. Jeg har ikke oplevet på ét eneste tidspunkt at være uenig med hverken statsministeren eller udenrigsministeren i det spørgsmål. Dér, hvor sporskiftet er kommet, er - i hvert fald i offentligheden - inden for de seneste par døgn fra regeringens side i forhold til at skifte spor væk fra FN-sporet.

Næste