Forrige

(Kort bemærkning). Frank Jensen (S):
Fru Gudrun Laub spurgte, om Saddam Hussein havde vist god vilje til at lade sig afruste. Bestemt ikke, ikke gennem årene, ikke siden de første internationale resolutioner vendt mod hans regime blev vedtaget.
     Men det er jo også derfor, at det har været opløftende de seneste 2-3 måneder at iagttage, at der er kommet forbedringer, og det er ikke noget, jeg har konstateret, det er jo noget, som de, vi har bestilt fra verdenssamfundet til at være i Irak, konstaterer.
     Lad mig citere igen fra de udtalelser, som våbeninspektørerne, der nu desværre ikke længere er i Irak, kom med i går, f.eks.: Til slut viste de proaktivt samarbejde. Jeg har set disse folk, og ved flere lejligheder har de snydt med tingene, men det har ændret sig.
     Det er jo vigtige bidrag til at forstå, at når chefen for våbeninspektørerne, Hans Blix, er kommet og har afrapporteret i FN's Sikkerhedsråd, så er det ikke tomme ord, så er det ikke bare fra en fjernt placeret person, men så er det med baggrund i at have været der, at have samarbejdet direkte med våbeninspektørerne og på baggrund af deres erfaringer.
     Vi fra Socialdemokratiets side er klar over, at våbeninspektørernes arbejde ikke er tidsubegrænset. Derfor har vi også været tilfredse med, at Hans Blix selv har sat en tidsgrænse op, og det er derfor, at vi ikke forstår, at Venstre og De Konservative ikke vil respektere, acceptere det, der har været grundlaget for beslutningen om resolution 1441 så sent som den 8. november sidste år.

Kl. 12.25

     Det skylder fru Gudrun Laub, det skylder hr. Ulrik Kragh, det skylder hr. Jens Rohde, det skylder alle Venstrefolk, der har været på talerstolen i dag, at sige, hvorfor man ikke vil det. Er det ikke blot, fordi den nuværende amerikanske præsident har besluttet, at nu skal der siges nok er nok, og så gør man det samme i København i Venstre?
     Til hr. Langballe: Problemet er, at den her sag jo danner præcedens. Vi kan jo forvente i fremtiden også, at uanset om vi så vælter en anden diktator i et andet land, for der er jo nok at tage af, hvis vi skal have dem ud rundtomkring i verden, at der vil man så også bare sidde tilbagelænet, fordi man ved, at på et eller andet tidspunkt træffer en amerikansk præsident, støttet af nogle ganske få lande, beslutning om, at man ikke vil acceptere FN-systemet, man ikke vil acceptere våbeninspektører. Derfor kan vi jo forvente, at diktatorer i fremtiden under ingen omstændigheder vil respektere FN-systemet.
     Det har Saddam Hussein vist, at han kunne lege kispus med, men nu er stolen ved at blive sat ham for døren. Det er ærgerligt, at vi nu skifter spor, regeringen har skiftet spor inden for de seneste døgn. Det var ærgerligt, vi var godt på vej.

Næste