Forrige

(Kort bemærkning). Pia Christmas-Møller (KF):
Det er utrolig svært at nå at svare på det hele, men jeg vil starte med fru Marianne Jelved.
     Jeg kan simpelt hen ikke forstå, hvorfor det ikke er legitimt for vores regering og for mit parti at lægge Udenrigsministeriets folkeretseksperters vurdering til grund, når det var legitimt for Det Radikale Venstre i 1998. Jeg kan ikke forstå det. Det er det ene.
     Det andet er: Ja, det er rigtigt, at FN's Sikkerhedsråd burde tage stilling til, hvornår nok er nok. Men det er jo lige præcis sådan, at man ikke har kunnet blive enige om, hvad tidsfristen skulle være. Man er fuldstændig enige om, at Saddam skal afvæbnes, og er i princippet også enige om, at det ikke kan gå for hurtigt, uden at man dog vil fastsætte en dato. Nu er der gået 12 år og 4 måneder, og man er parat til at give nye uger og nye måneder.
     Det er klart, at enhver våbeninspektør da vil komme og sige, at der gøres fremskridt, lige så længe der gøres fremskridt; Saddam skal nok sørge for, at man hele tiden har mulighed for at sige det. Men opgaven kan ikke løses uden Saddams aktive og positive medvirken, og det har han jo hidtil afstået fra.
     Jeg kan ikke forstå, at fru Marianne Jelved vil blive ved med at problematisere FN-forankringen, for ifølge Udenrigsministeriets folkeretseksperter er den til stede. De var gode nok i 1998, men hvorfor er de det ikke nu?
     Må jeg så sige til hr. Villy Søvndal: Det er muligt, det er hr. Søvndals mening at hidse mig op, og det er lige før, det lykkes ganske betydeligt. Men jeg vil alligevel lade roen falde på mig og ikke falde for hr. Søvndals sædvanlige forsøg på at gøre det hele til en farce, men i al stilfærdighed opfordre hr. Søvndal til at læse referatet af Folketingets forhandlinger.
     Jeg sagde højt og tydeligt, at vi lagde os i FN-sporet og gjorde det ud fra en målsætning om, at FN-sporet skulle lede os videre. Jeg sagde, at både udenrigsministeren, jeg selv og andre fra mit parti har afstået fra at svare på hvis og hvis-hypotesespørgsmål, hvis FN-sporet midlertidigt skulle ryge ind i en blindgyde. Det svar er der mange der har forsøgt at afæske os, vi har ikke svaret, men det har ikke ændret ved et helhjertet forsøg på at få FN-sporet til også at klare den opgave, der hedder: Hvornår er den endelige tidsfrist for Saddam Hussein?
     Jeg må vende tilbage med resten senere.

Næste