Forrige

Anne Grete Holmsgaard (SF):
Er den krig, der nu er ved at gå i gang med dansk støtte, en krig, hvor man må sige, at den var absolut uundgåelig, at den var sidste mulighed for en afvæbning af Saddam Hussein?
     Til det er svaret nej. Våbeninspektørerne har klart ønsket at gå videre med deres arbejde. De har et klart flertal i det internationale samfund bag sig i denne opfattelse.
     Er det en krig, der vil mindske terrortruslen i Mellemøsten, i Europa, i USA?
      Nej, faktisk er der frygtindgydende fare for, at den vil forøge terrortruslen. I de omkringliggende lande i Mellemøsten er regimerne klemt mellem USA og USA's aggression på den ene side og de folkelige oplevelser af afmagt og frustration på den anden side. Det er om noget en situation, der vil kunne nære terrorisme. Ikke bare så den mærkes i Mellemøsten, men også så den mærkes i den vestlige verden.
     Er det en krig igangsat på et klart internationalt mandat? Nej. Er det en krig, igangsat på et internationalt mandat overhovedet? Nej, det er det heller ikke. Er det en krig, hvis formål er at skåne civilbefolkningen i Irak? Nej, det er det heller ikke.

Kl. 18.25

     Nej, det er det heller ikke. De fleste ofre i Irak har faktisk været de mennesker, der blev myrdet, mens USA endnu støttede Irak, mens USA og Irak endnu var allierede, under Golfkrigen og efterfølgende, på grund af den embargo, som har udpint den irakiske befolkning.
     Jamen er det så en krig, der som minimum fastholder muligheden, eller måske ligefrem styrker den, for en stærk international retsorden? Nej, det er tværtimod en krig, som svækker muligheden, fordi den med dansk opbakning har givet USA en mulighed for endnu en gang at gå enegang.
     Hvad er det så? Ja, det er en krig, der først og fremmest er udtænkt af Bushadministrationen, dvs. af de mest militære dele af den amerikanske administration. Jeg bryder mig ikke om at sige, at den er udtænkt af USA, for der er et andet USA. Det er jo faktisk en præsident, der sidder på et mandat, der er et mindretalsmandat og ikke et flertalsmandat, som fører denne her politik.
     Det er en krig, der skal sikre to ting: For det første sikre USA's kontrol over Mellemøstens enorme olieressourcer. To tredjedele af verdens olieressourcer ligger i Mellemøsten, det er de olieressourcer, det er billigst at komme til i forhold til de olieressourcer, der f.eks. ligger i selve USA eller i det gamle Sovjetunionen. Og er der noget, USA eller den amerikanske præsident frygter indenrigspolitisk, er det stigende oliepriser. Det tætteste, man kan komme på en revolution eller et oprør i USA, er, når benzinpriserne stiger.
     For det andet er det en krig, der skal give USA mulighed for at fastholde sin geopolitiske dominans og forhindre, at andre regioner, herunder Europa, formulerer et alternativ.
     Det er en dødsensfarlig situation, og det er et dødsensfarligt spil, hvor tre partier, Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti, der i øvrigt har vidt forskellige syn på Europa og Europas mulige rolle på globalt plan, har indgået en mildt sagt uhellig alliance, hvor de nu og i løbet af hele dagen med ringe held, må jeg sige, har forsøgt at bilde både sig selv og andre ind, at dette handler om et forsvar for demokrati, at det handler om at fjerne en diktator, at det handler specifikt om Irak, hvilket det ikke gør.
     Jeg håber, de pågældende siger det, de siger, ud af naivitet, for jeg synes, det er endnu mere frygteligt, hvis de siger det vel vidende, hvad den reelle situation dækker over. Det er en situation, der på enhver måde er frygtelig farlig, det er en situation, som Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti arm i arm bringer os ind i med ganske uoverskuelige konsekvenser både på kort sigt og i det lange perspektiv.

Næste