Forrige

(Kort bemærkning). Keld Albrechtsen (EL):
Jeg må indrømme, at udenrigsministeren stadig væk har et meget betydeligt forklaringsproblem, når han skal forsøge at argumentere for, at når et flertal i FN's Sikkerhedsråd, som ikke ønskede at godkende magtanvendelse, i virkeligheden er ugyldigt af alle mulige forskellige årsager, som ministeren så teoretiserer over, så var det, fordi man vidste, at Frankrig ville nedlægge veto.
     Jeg hørte i Athen en vits om den mexicanske holdning. Den mexicanske holdning var dikteret af det faktum, at Mexico ligger så fjernt fra Gud og så tæt på De Forenede Stater. Det er da lige så godt et argument, som det, ministeren kommer med.
     Mit spørgsmål er: Er det i virkeligheden ikke fløjtende ligegyldigt, for det er da stemmerne, der tæller? Hvis jeg nu påstod, at Dansk Folkepartis stemmer ikke tæller med i en afstemning her i Folketinget, fordi de alligevel gør, som regeringen vil, så kunne ministeren da godt se, at det ville være en forrykt argumentation. Men det er i virkeligheden den, ministeren bruger i forhold til FN.
     Når det så er rigsfællesskabet, der går i krig, når det er Kongeriget Danmark, så må Grønland og Færøerne have ret til at få indføjet i forslaget, hvis de ønsker det, at de ikke er omfattet af et politisk eller praktisk medansvar for en sådan krig. Det må da være naturligt.
     Jeg går ud fra, at ministeren vil være med til at sikre, at det bliver indføjet, ligesom der i den almindelige lovgivning ofte står, at loven ikke gælder for Grønland og Færøerne. I lighed med det må der også her kunne stå, at denne folketingsbeslutning ikke omfatter Grønland og Færøerne. I hvert fald hvis Grønland og Færøerne ikke ønsker at være med i krigen. Det er jo ikke sikkert, at de to nationer ønsker at være med i det her.

Næste