Forrige

(Kort bemærkning). Frank Jensen (S):
Over for fru Hanne Severinsen vil jeg bekræfte, at der har været enighed, tror jeg da, i hele Folketinget om, at Saddam Hussein er en modbydelig diktator, at han skal afvæbnes hurtigst muligt, og at det kun kan gå for langsomt.
     Det er jo derfor, vi har bidraget fra dansk side, og Socialdemokratiet har både været med i opposition, og vi har også med regeringsansvaret været med til at intervenere i Irak militært. Det har været på et bredt grundlag, en bred alliance forankret i FN's Sikkerhedsråd.
     Så spørger fru Hanne Severinsen, om vi ikke lytter til eksilirakere. Det kan jeg love fru Hanne Severinsen at vi gør. Vi forstår til fulde eksilirakernes situation og deres følelser i den her sag. Det er nødvendigt at få afrustet Saddam Hussein, og vi var glade for, at det lykkedes i FN's Sikkerhedsråd i november måned sidste år at få sat Saddam Hussein stolen for døren. Med den resolution, 1441, har det vist sig for første gang, at det for alvor er lykkedes for våbeninspektører at få Saddam Hussein til at medvirke.
     Jeg tror ikke, at fru Hanne Severinsen var i salen i tirsdags, da vi havde førstebehandlingen - det kan være, jeg husker fejl - men der havde jeg lejlighed til at citere en række våbeninspektører for de udtalelser, de var kommet med i tirsdags, da de blev evakueret fra Irak. De ønskede at fortsætte deres arbejde. De var dybt bekymrede og beklagede, at man havde evakueret dem, for de gjorde fremskridt. Der var et proaktivt samarbejde, ikke forstået på den måde, at der ikke fortsat var kritik, for det var der jo også i Hans Blix' seneste rapport, over styret i Bagdads måde at samarbejde på, men man gjorde fremskridt, og det er der, jeg ikke forstår Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti. Når man nu kunne have samlet bredde ved at vente på, at Hans Blix gjorde det samme, som hans forgænger gjorde i 1998, så kunne sagen have været en anden.
     Til hr. Troels Poulsen: Ja, der var også lande i 1998, som var imod og mente, at man kunne rejse folkeretlig tvivl, men der var fuldstændig enighed i den alliance, som var bred, om, at den resolution, der var i 1991, kunne danne grundlaget for den militære intervention.
     Sådan er situationen ikke i dag, og det er ikke Socialdemokratiet i Danmarks skyld. Man tager rundt og holder den her tale i alle parlamenter i øjeblikket. Der er nogle ganske få parlamenter, der bakker den militære aktion op.
     Til fru Pia Christmas-Møller vil jeg bare sige, at den tidligere konservative forsvarsminister Hans Engell udtaler sig også uden for Ekstra Bladets leder, og det fører ingen steder hen at stå her og rive hinanden i næsen, hvad forhenværende ministre har ment og mener i dag om den konkrete situation, som vi skal stilling til. Det gør vi i Socialdemokratiet, der er medlemmer af Folketinget i dag.

Næste