Forrige

(Kort bemærkning). Frank Jensen (S):
Først til hr. Helge Adam Møller: Se, det at være i FN-sporet hænger jo sammen med en fuld respekt for 1441, for FN's Sikkerhedsråd og for, at det er FN's Sikkerhedsråd, der har bemyndigelsen til at træffe beslutningen om, hvornår nok er nok.
     Vores tålmodighed med Saddam Hussein er også løbet ud, men vi har dog stadig væk den respekt for den internationale folkeret, for FN-pagten - det troede vi også at Venstre og De Konservative havde - at vi respekterer det, når våbeninspektørerne med Hans Blix i spidsen siger, at de gør fremskridt, og Hans Blix' sidste afrapportering var: Jeg har ikke brug for år, ej heller uger, men måneder. Skal man så konkludere nu? Har vi ikke tid til at give freden en chance på op til to måneder mere?
     Læs Reuters telegram fra i går om de våbeninspektører, der nu sidder i Cypern med en dyb, dyb frustration over, at de ikke får lov at gøre deres arbejde færdigt, hvis det kunne gøres færdigt inden for en eller to måneder. Ifald det ikke kunne, har jeg så stor tillid til Hans Blix' autoritet, at så var rapporten kommet om, at nu kunne man ikke gøre mere, og så måtte Sikkerhedsrådet naturligvis træffe beslutning om en militær intervention. Sådan er FN-sporet, sådan har det været for os, og sådan har vi også forstået at det var for regeringen. Men det er altså den amerikanske præsident og den danske statsminister, der nu har truffet beslutning om, at nok er nok nu, uden at de folk, vi har på stedet, nemlig våbeninspektørerne og Hans Blix, har meddelt det.
     Det er også et svar til hr. Skaarup.
     Læren efter 11. september for os Socialdemokrater har været fra første færd at samle bred international støtte og alliance, når verdenssamfundet skal reagere over for terror og over for diktatorer. Sådan var det efter den 11. september, sådan var det i kampagnen mod talebanstyret i Afghanistan. Vi beklager, at den amerikanske præsident og den amerikanske administration har skiftet linje. Nu samler man ikke bred alliance, nu lægger man ikke pres på situationen i Mellemøsten i krisen mellem palæstinensere og israelere for at samle alliance til et opgør med Saddam Hussein, nej, nu kan man gå alene med en lille flok andre lande i krig. Det beklager vi dybt.
     Til hr. Langballe skal jeg sige: Vi har truffet vores valg. Vi troede, regeringen var enig med os, og det har vi troet lige frem til i går.

Kl. 11.30

Næste