Forrige

(Kort bemærkning). Frank Jensen (S):
Til fru Pia Kjærsgaard, som stiller et meget konkret spørgsmål om, hvordan vi ser på det i forhold til de østeuropæiske lande, der indgår i koalitionen under krigen, vil jeg sige: Man skal jo bemærke, at ingen af de østeuropæiske lande stiller op med et robust mandat. Vi har Polen, vi har Letland, vi har Rumænien, vi har Tjekkiet og Slovakiet. Ingen af de pågældende østeuropæiske lande stiller op med et robust bidrag. Men det ændrer selvfølgelig ikke noget i forhold til vores opfattelse: at den her koalition er for snæver, og at Danmark her placerer sig alene sammen med USA, Storbritannien og Australien blandt de lande, der møder op med et robust mandat.
     Vi har jo opfordret regeringen til, da det var en realitet, at USA og Storbritannien ville i krig nu på det grundlag, som lå, at søge støtte i Folketinget for et beslutningsforslag, som indeholdt tre elementer: en humanitær indsats under krigen, et fortsat pres i forhold til Mellemøsten og mellemøstkonflikten, og det tredje: endnu et markant bidrag fra dansk side til den stabiliseringsstyrke, der skal ind i Irak, når krigshandlingerne er overstået.
     Det kunne have samlet bred støtte, men Danmark, den danske regering har haft så travlt med, støttet af Dansk Folkeparti, at man skulle imødekomme den amerikanske præsident ved også at give politisk, moralsk støtte til krigshandlingerne. For det kan jo ikke være det robuste militære bidrag fra dansk side, der er det afgørende, men det må være det politiske element i det.
     Til hr. Henrik Vestergaard vil jeg sige: Når Folketinget
i dag vedtager det her beslutningsforslag, uanset hvor spinkelt et flertal det er med, vil Socialdemokratiet naturligvis respektere og anerkende, at der er et flertal i det danske Folketing, der vedtager det og sender danske soldater i krig. Vi bakker op om de soldater; vi håber på, at tabene bliver få. Sådan er Socialdemokratiet. Vi overholder også lovgivninger, der bliver vedtaget af det her Folketing uden vores støtte.

Kl. 12.00

     Til hr. Søren Gade: Man er nødt til at gøre sig konsekvenserne klart, og jo mindre alliancen er i sådan en aktion her, jo større risiko er der for, at der er despoter andre steder, der vil benytte sig af situationen og ikke mindst den folkeretlige fortolkning, der blev foretaget af sagen, til at bruge de argumenter over for andre mindretal eller over for andre regimer i verden.

Næste