Forrige

Pia Kristensen (DF):
Ingen kan være i tvivl om, at Dansk Folkeparti om nogen ønsker at få præciseret og skærpet forbuddet mod omskæring af piger og unge kvinder.
     I 1996-97 var vi medforslagsstillere på et lignende forslag, som desværre blev forkastet, idet bl.a. Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre og Enhedslisten stemte imod forslaget. I stedet for satte man ind med en massiv oplysningskampagne, fordi man skønnede, at det var det, der skulle til. Nu 6-7 år efter må vi konstatere, at det ikke har været tilstrækkeligt. Sidste efterår blussede omskæringsdebatten op igen. Somaliske imamer står frem og anbefaler forældre at lade deres døtre omskære, selv om det er forbudt i Danmark, og flere udtaler, at omskæring er en skik, man ikke kan tage afstand fra. Det var så frastødende udtalelser, at alarmklokkerne ringede højlydt hos Dansk Folkeparti, og de ringede endnu højere, da lederen af Somalisk Kvindeforening i Århus, Ambaro Hasni Nur, udtalte, at 70 pct. af somalierne mener, at sunnaomskæring er det bedste, og da Samia Yusuf Ali, der har stiftet en forening til forebyggelse af omskæring, udtalte, at mindst halvdelen af alle somaliske piger i Danmark bliver omskåret. På baggrund af disse udtalelser og oplysninger, fremsatte Dansk Folkeparti et lovforslag i november sidste år, der skulle gøre det strafbart, også såfremt omskæring foregår uden for landets grænser, og at mennesker, der opfordrer til disse umenneskeligheder, kan retsforfølges. Vi havde håbet på bred opbakning til vores forslag, men
i stedet blev vi mødt med kritik fra alle kanter, fordi vi ønskede en særlov, som man har i Norge og Sverige. Vi imødekom den kritik og fremsatte derfor ændringsforslag ved andenbehandlingen. Vi fraveg kravet om en særlov og foreslog i stedet at ændre straffelovens regler helt i overensstemmelse med den kritik, der var ved førstebehandlingen af vores forslag i januar måned. Men opbakningen udeblev, hvilket vi beklager dybt i Dansk Folkeparti, for nu vil der gå yderligere en rum tid, før vi kan få vedtaget et lovforslag på området.
     I dag behandler vi så justitsministerens bebudede forslag, og jeg kan da godt med det samme sige, at vi selvfølgelig støtter forslaget. Intentionerne i forslaget er jo nøjagtig de samme som i vores eget. Når det er sagt, vil jeg gerne kritisere justitsministeren, fordi man har valgt at sende forslaget i høring blandt organisationer og foreninger før fremsættelsen. Vi mener ganske enkelt, at der er tale om et unødigt nøleri, som forsinker lovens vedtagelse. Vi forstår ikke, at ministeren har valgt den fremgangsmåde, når man tænker på, at ministeren for ca. 6-7 år siden var en af de varmeste fortalere for at få ændret lovgivningen lynhurtigt.
     I Dansk Folkeparti mener vi, at der er tale om en hastesag og ikke en syltesag. Vi mener, at det er vigtigt, at vi så hurtigt som muligt får sendt det helt klare signal, at vi ganske enkelt ikke vil acceptere, at omskæring finder sted
i Danmark eller for den sags skyld noget andet sted i verden. Vi kan ikke forhindre de overgreb, der finder sted overalt i verden, men vi kan og skal holde orden i eget hus og fortælle, at vi ikke vil tolerere sådanne barbariske handlinger i Danmark. Brutal lemlæstelse af kvinders køn kan ikke bagatelliseres, undskyldes eller forklares, men skal forhindres for enhver pris. Det er vigtigt med en tidlig og en direkte opsøgende indsats i form af informationskampagner, men det er ikke nok. Vi må også have en lovgivning, der sikrer strafbarhed for omskæring foretaget i udlandet. En lov, der skal fungere præventivt. En lov, der sender det krystalklare signal, at her i Danmark er vi parate til at straffe hårdt, når man lemlæster piger og unge kvinder. Afslutningsvis vil jeg sige, at Dansk Folkeparti selvfølgelig støtter forslaget, og vi ser frem til, at tidshorisonten for lovens vedtagelse bliver så kort som overhovedet muligt. Jeg kunne da godt tænke mig her til allersidst at spørge justitsministeren, om der måske er et bud på, hvornår loven træder i kraft. Fra Dansk Folkepartis side skal det i hvert fald lyde: jo hurtigere jo bedre.

Næste